U GALERIJI NIKOLE KOKE JANKOVIĆA: Skulpture Svetomira Arsića Basare

M.A.K.

02. 11. 2021. u 17:05

IZLOŽBU "Svetomir Arsić Basara - radovi 1998-2018", premijerno prikazanu u Galeriju SANU tokom 2019. godine,povodom jubileja - devedeset godina od rođenja autora, ugostiće od 5. novembra Narodni muzej u Kragujevcu, tačnije Galeriji Nikole Koke Jankovića.

У ГАЛЕРИЈИ НИКОЛЕ КОКЕ ЈАНКОВИЋА: Скулптуре Светомира Арсића Басаре

Galerija Nikole Koke Jankovića

Ova postavka predstaviće radove jednog od najznačajnijih autora u istoriji srpske savremene skulpture i biće prva  samostalna izložba akademika Basare u Kragujevcu. 

Na postvaci će biti prikazano devet skulptura, od kojih su serdam izrađene u drvetu i gvožđu, dok su dve skulpture manjeg formata u tehnici bronze.

Izbor radova priredila je Žaklina Marković, kustos Galerije SANU. Vajar, likovni pedagog, teoretičar i akademik Svetomir Arsić Basara, rođen je  u selu Sevce, na Kosovu i Metohiji.  NJegovo prvo samostalno vajarsko delo - skulptura u glini "Glava devojčice", nastalo je 1950. a tri godine kasnije, primljen je na Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, gde je diplomirao 1958.

Iste godine, osnovao je likovnu koloniju u Dečanima, inicirao osnivanje Kluba likovnih umetnika KiM, organizovao izložbe, pisao likovne kritike. U  umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, bavio se i pedagoškim radom , izlagao je samostalno u gradovima tadašnje Jugoslavije, ali i u inostrastvu, učestvovao na mnogobrojnim kolektivnim umetničkim izložbama...

Retrospektivne izložbe imao je 1984. godine u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu i 1998. godine u Galeriji SANU. Autor je mnogih javnih spomenika u našoj zemlji. Za redovnog člana SANU izabran je 1994. godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

NAKON što je Novak Đoković uz mnogo političkih upliva i zakulisanih radnji svrgnut sa mesta broj jedan ATP liste, na njeno čelo zasela su dva španska tenisera - Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Mlađi od njihov dvojice, popularni Karlitos želeo je da tim povodom pošalje poruku svom sunarodniku, a sudeći po lavini koju je pokrenuo zažalio je zbog toga.

04. 10. 2022. u 17:08

Komentari (0)

BREGU TUŽIO PRVI KOMŠIJA: Saslušan na sudu - ovako se branio