“OHRIDSKA LEGENDA“ PREMIJERNO: U Srpskom narodnom pozorištu predstava čuvenog baleta Stevana Hristića

J.S.

25. 10. 2021. u 18:45

BALET Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu privodi kraju probe baleta „Ohridska legenda“, najpopularnijeg i najpoznatijeg muzičko-scenskog dela srpske umetničke muzike i Stevana Hristića (1885- 1958) koje će premijerno biti izvedeno u subotu, 30. oktobra na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova.

“ОХРИДСКА ЛЕГЕНДА“ ПРЕМИЈЕРНО: У Српском народном позоришту представа чувеног балета Стевана Христића

Foto: Srđan Doroški

Za libreto Hristiću je poslužila narodna legenda o devojci, turskoj robinji, koja se čudesno spasava, pretvarajući se u golubicu i tako leti u slobodu. U podeli su prvaci, solisti i ansambl Baleta, uz učešće Hora i Orkestra Opere SNP-a.

Koreograf i reditelj je Vladimir Logunov, gost iz Beograda.

Foto: Srđan Doroški

Dirigent je Aleksandar Kojić, scenograf Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović.

Hristićeva „Ohridska legenda“ je prvi srpski i u nekim elementima neprevaziđeni nacionalni balet, delo koje prožimaju melodije čuvenih i toliko voljenih napeva „Pušči me“ i „Biljana platno beleše“, a za muziku sveta vila i rusalki našao je pravi muzički jezik za svet bajki, koristivši sve tekovine poznog romantizma i muzičkog impresionizma.

Ovu predstavu podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Odlazak Isidore Žebeljan - život satkan od nota

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru