MUZIČKA MIGRACIJA U LEPŠE SVETOVE: Večeras su u Sinagogi otvorene 41. Novosadske muzičke svečanosti

S.BAJIĆ

21. 10. 2021. u 23:20

KONCERTOM Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Sinagogi, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Markovića, i sa solistom na violini Romanom Simovićem, večeras su počele 41. Novosadske muzičke svečanosti, koje će narednih dana, do 28. oktobra, publici ponuditi osam vrhunskih programa stilski različite umetničke muzike.

МУЗИЧКА МИГРАЦИЈА У ЛЕПШЕ СВЕТОВЕ: Вечерас су у Синагоги отворене 41. Новосадске музичке свечаности

Foto: S. Bajić

Program ovogodišnjeg Nomusa, koji se održava u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, predstavlja zanimljiv spoj umetničke, etno i krosover muzike, uz zvuke i flamenka, u izvođenju solista i ansambala iz Italije, Španije, Rusije, Jermenije, Velike Britanije, Austrije i naše zemlje.

Manifestaciju je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu koji je naglasio da je uprkos pandemiji korona virusa, NOMUS zadržao kvalitet i međunarodni karakter.

- Novosadske muzičke svečanosti više od četiri decenije predstavljaju praznik muzike u Novom Sadu. Radost susreta publike sa najboljim umetnicima današnje svetske muzičke scene i otkrivanje novih, drugačijih formi opipljiva je i to je, pored kvalitetnog programa, ono što Festival čini posebnim i što ga svrstava u red najznačajnijih kulturnih događaja u našoj zemlji. Ponosni smo na NOMUS i zahvalni Muzičkoj omladini što uz različite izazove, već decenijama čuva i neguje prave kulturne vrednosti u Novom Sadu.  Kao što ovogodišnji moto Festivala sugeriše, u naš grad, na NOMUS dolaze vrhunski muzičari iz celog sveta, a zahvaljujući muzici koju stvaraju, svi zajedno migriramo u neke lepše svetove, gde samo umetnost može da nas odvede - irekao je Rožić.

Foto: S. Bajić

U okviru 41. izdanja Novosadskih muzičkih svečanosti koje se realizuju pod sloganom „Migracije“ nastupiće renomirani solisti i ansambli, a povodom obeležavanja 230 godina od smrti Volfganga Amadeusa Mocarta, biće izvedena različita dela iz opusa tog najvećeg muzičkog genija svih vremena.

Drugo veče, u petak, 22 . oktobra, biće u znaku Vinčenca Kapecuta, nekadašnjeg soliste Engleskog nacionalnog baleta, koji je u međuvremenu izgradio i više nego respektabilnu pevačku karijeru. Kontratenor Kapecuto u Novi Sad dolazi sa svojim ansamblom „Sokvadro italiano“ i projektom „Migrantska muzika”, u skladu s ovogodišnjim tematskim okvirom Nomusa i sloganom „Migracije“, čiji se putevi i tragovi otiskuju i u muzici. U ovom projektu Kapecuto je obuhvatio tradicionalne pesme Sefarda, Grka, Korzikanaca i Napolitanaca, stanovnika Sardinije, regije Apulije, Katalonije, kao i kompozicija Monteverdija i Frančeska Kavalija.

Jermenski sastav „Nagaš“ će se Novosađanima predstaviti s „vorld mjuzik“ projektom „Pesme izgnanstva” američkog kompozitora i pijaniste Džona Hodijana. Ovo delo je komponovano na srednjovekovne tekstove jermenskog pesnika i sveštenika Nagaša, koji je bio prisiljen na izgnanstvo dugi niz godina.

Trupa „Barselona flamenko balet“, sastavljena od osam plesača i sedam muzičara i pevača, na Nomusu će učestvovati sa svojom najnovijom produkcijom pod nazivom „Luksuria – Flamenko najts“. Ovaj muzičko-scenski spektakl biće izveden na sceni Srpskog narodnog pozorišta, dok će svi ostali koncerti biti održani u Sinagogi.

Na ovogodišnjem Nomusu ćemo slušati i koncert Mocartove kamerne muzike, u izvođenju pijanistkinje Rite Kinke, oboistkinje Sanje Romić, horniste Nikole Ćirića, fagotiste Nemanje Mihailovića, klarinetiste Aleksandra Tasića, violinistkinje Jelene Dragnić, violiste Borisa Brezovca, i violončeliste Aleksandra Latkovića.

Najavljen kao jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg festivala, na ovogodišnjem Nomusu će učestvovati i ruski violinski virtuoz Dmitrij Sinkovski, takođe i dirigent i pevač, koji će sa svojim ansamblom „La voće strumentale“ predstaviti program „Nisi dominus”, koji obuhvata dela Telemana, Baha i Vivaldija. Nastupiće i austrijski ansambl „Bečka kamerna simfonija“(„Vinerkamersimfonie“), sa solistima Tijanom Andrejić Tenji, klavir, i saksofonistom Markom Džombom.

U završnici Nomusa očekuje nas još jedan koncert posvećen Mocartu, na kojem će biti izveden njegov čuveni Rekvijem u d-molu, kao i numera „Ave verum korpus“ u D-duru. Uz Simfonijski orkestar i hor Radio-televizije Srbije, pod upravom maestra Bojana Suđića, kao solisti će nastupiti sopran Aneta Ilić, mecosopran Višnja Radosav, tenor Stevan Karanac i bariton Nebojša Babić. Ovim će delom naš ugledni festival umetničke muzike, koji već decenijama unazad uspešno organizuje Muzička omladina Novog Sada, obeležiti 230. godišnjicu smrti slavnog Mocarta, i time zaokružiti i zatvoriti ovogodišnji Nomus.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: OVDE SU HODALI SKORO SVI RIMSKI IMPERATORI: Viminacijum, ako niste, obavezno posetite

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)