LEPOTA BEOGRAĐANKI: Izložba fotografija posvećena braći Jovanu i Branislavu Đorđeviću

A. VOJINOVIĆ

09. 10. 2021. u 11:34

IZLOŽBA fotografija pod nazivom "Beograđanke 1960-2020", koju je osmislio Duško Vukić, otvorena je preksinoć u Galeriji OZONE"u Dorćol placu.

ЛЕПОТА БЕОГРАЂАНКИ: Изложба фотографија посвећена браћи Јовану и Браниславу Ђорђевићу

Foto Z. Jovanović

Posetioci će do utorka, 12. oktobra, biti u prilici da pogledaju postavku posvećenu fotografima, braći Jovanu (1929) i Branislavu Đorđeviću (1934-1995), članovima Foto - kluba Beograd, koji su na ulicama glavnog grada u decenijama iza nas svojim objektivima ovekovečili žiteljke glavnog grada.

"Kod spomenika", Jovan Đorđević, Foto Z. Jovanović

Vukić, za "Novosti", kaže da je na ideju da napravi ovu izložbu došao kada je upoznao Branku Nakaniši, ćerku Jovana Đorđevića, koja mu je pokazala fotografije svog oca i strica koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka fotografisali sugrađanke na prestoničkim ulicama.

- Kada sam video sve te divne fotografije, rešio sam da i sam zabeležim fotografije naših sugrađanki u savremenom vremenu - navodi Vukić za naš list.

"Devojka sa sladoledom", Branislav Đorđević, Foto Z. Jovanović

- Moje fotografije nastale su tokom 2019. i 2020. godine, koje sam kasnije spojio sa Banetovim i Jovanovim i odlučio da od zajedničkih napravim izložbu. Želeo sam na ovaj način da prikažem jednu lepšu sliku glavnog grada, a u njemu su najlepše upravo - Beograđanke.

Posetioci na ovim fotografijama, po njegovim rečima, mogu videti i na koje se sve načine menjala moda, ali i sam Beograd.

- Ova postavka na svojevrstan način prikazuje i dušu prestonice. Kakav je Beograd bio nekada, a kakav sad, s tim što su Beograđanke oduvek bile lepe - kaže Vukić.

Branka Nakaniši istakla je da je njen stric, Branislav, najviše fotografisao Beograđanke, dok je među Jovanovim fotografijama više bilo slika prestoničkih ulica i arhitekture, ali i žiteljki glavnog grada:

- Moj otac i stric fotografisali su još od početka šezdesetih godina. Stric se 35 godina bavio temom lepih žena, koje je nazivao prolaznice. Očevih fotografija Beograđanki ima otprilike oko pet ili šest stotina, a stričevih preko deset hiljada - navodi Branka.

Foto Z. Jovanović

Muzika i fotografija

Foto Arhiva

Foto Arhiva

JOVAN Đorđević je završio Muzičku akademiju u Beogradu 1957. godine na Odseku za kompoziciju. Radio je kao profesor teoretskih predmeta u Muzičkoj školi "Stanković", gde je kasnije postao i direktor. Beograd je Jovanu bio osnovna tema u periodu 1959-1969, kada je za svoje radove dobijao i nagrade na Salonu fotografije "20. oktobar".

Branislav Bane Đorđević bio je profesor klavira u Muzičkoj školi "Stanković".

Diplomirao je na Odseku za klavir na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Najpoznatiji je po fotografijama Beograđanki.

Izlagao je od 1962. godine, najčešće na Salonu fotografije "20. oktobar", a povremeno i na domaćim i međunarodnim izložbama - u Padovi, Parizu, Budimpešti.

Među nagradama koje je dobio su i Plakete Skupštine grada Beograda za najboljeg autora Salona fotografije "20. oktobar" 1983. i 1990.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista