FILMOM "OTVORI OČI" OBELEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: U projektu protiv nasilja nad starima učestvuju Crveni krst i Pošta Srbije

V.C.S.

30. 09. 2021. u 18:30

KRATKI film "Otvori oči", nastao u okviru projekta "Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji", biće prikazan sutra u Glavnoj pošti u Beogradu povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba. Projekciju organizuje Crveni krst Srbije, a film je snimljen uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

ФИЛМОМ ОТВОРИ ОЧИ ОБЕЛЕЖАВА СЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА: У пројекту против насиља над старима учествују Црвени крст и Пошта Србије

Foto D. Novković

Film će, kažu u Crvenom krstu, biti emitovan u poštama širom Srbije tokom oktobra, u cilju prevencije nasilja nad starijim osobama.

 - S obzirom da je Crveni krst stalno na terenu i da vodimo računa o onome što starije osobe kažu, Pošta Srbije nam je u veoma značajan partner jer su ranije istraživanje vezano za digitalnu uključenost starijih, kao i razgovori sa usamljenim, starijim osobama, pokazali da starije osobe više vole da račune plaćaju u pošti nego onlajn, a u većini slučajeva razlog je taj što je ovo za njih neka forma socijalne uključenosti - kažu u CKS.

Ovaj događaj deo je veće javne kampanje Crvenog krsta, započete 15. maja - uključivanja čitavog društva u prevenciju nasilja nad starijim ženama i starijim osobama. Kampanja obuhvata i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova kao i foto-izložbu u Knez Mihailovoj ulici, u Beogradu, u junu.

CKS je edukovao i 208 starijih žena na temu prevencije nasilja nad starijima, kao i 225 gerontodomaćica koje rade sa starijima i često su prve koje mogu da upozore na nasilje.

U okviru projekta je takođe urađeno i veliko istraživanje o nasilju nad starijim ženama, a rezultati su objavljeni u publikaciji CKC "Na ničijoj zemlji - rodno zasnovano nasilje nad starijim ženama (65+) u Republici Srbiji".

Prema projekcijama UN, do 2050. godine svaka šesta osoba na planeti biće starija od 65 godina, a u Srbiji već do 2041. svaka četvrta.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SU GA ZVALI SMOKI?: Na današnji dan 2017. godine umro je Ljubiša Samardžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024