FILMSKI CENTAR SAOPŠTIO: "OAZA" - srpski kandidat za Oskar

A. P.

09. 09. 2021. u 15:11

FILM "Oaza" reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za predstojeću 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film - saopštio je Filmski centar Srbije.

ФИЛМСКИ ЦЕНТАР САОПШТИО: ОАЗА - српски кандидат за Оскар

FOTO: Promo

Našeg predstavnika u trci za prestižnu zlatnu statuetu odabrala je komisija koju su činili: profesorka FDU Nevena Daković (predsednik) i članovi - Miroljub Stojanović (filmski kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Siniša Bokan (profesor), Zoran Janković (producent), Miloš Spasojević (direktor fotografije) i Tomislav Gavrić (kritičar i teoretičar filma).

Po oceni žirija, ovo je bila jedna od najboljih godina srpske kinematografije, a "u izboru srpskog kandidata za Oskar našlo se osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova".

- Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića "Oaza", u produkciji Sense Production. Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, prati scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnih tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IBRINA HELENA Lepa plavuša deceniju starija od njega - nije tipična žena fudbalera: Videla sam zlatan sat i veliki nos (FOTO)