NA RUBU GALAKSIJE: Svečano otvaranje postavke Vladana Radovanovića u Hali 4 Beogradskog sajma

M. KRALj

31. 08. 2021. u 09:51

HALA 4 Beogradskog sajma ugostiće večeras u 20 časova jedinstvenu postavku čiji je autor jedan od najistaknutijih predstavnika domaće neoavangarde, vizuelni stvaralac i kompozitor Vladan Radovanović.

НА РУБУ ГАЛАКСИЈЕ: Свечано отварање поставке Владана Радовановића у Хали 4 Београдског сајма

Foto key visual

Reč je o monumentalnoj izložbi instalacije "A galaksija okolo sija" ovog sintezijskog umetnika, iza koga je više od 60 godina stvaranja na području muzike, plastičkih umetnosti, višemedijske sinteze i novih medija.

Instalacija pod svodovima Beogradskog sajma obuhvatiće elemente arhitekture, skulpture, slike, svetlosti, taktilnosti, teksta, muzike, kretanja delova objekta i kretanje posmatrača. Prema rečima organizatora ovog umetničkog događaja - Kolekcije savremene Srpske umetnosti "Viner štediše osiguranja", koja Radovanovićevom izložbom obeležava deceniju postojanja - "rad teži da pobuđivanjem svih čovekovih opažajnih i saznajnih moći dosegne i sveobuhvatan doživljaj sveta".

Umetnik Vladan Radovanović, Foto P. Mitić

- Posredstvom animacije donosi se mnoštvo vizuelnih i zvučnih znakova iz kojih niču sažete priče vekovima ispredane o civilizaciji naseljenoj blizu ruba Galaksije - ističe Vladan Radovanović.

- U delu sam objedinio autorsku determinaciju i posmatračevu intervenciju, čime sam, verujem, povećao posmatračevo učešće u doživljavanju projekta. Ali krunski značaj dela jeste u tome što ono pokušava da obuhvati i lepotu uobličenog i dubinu značenja, i nagovesti misao o svetu što nas iz nesagledanih daljina opkoljava, ali koji je blizu nas, koji smo i mi sami.

Foto Z. Jovanović

Još od davne 1953. godine, kada je stupio na umetničku scenu, Radovanović neprestano istražuje, a ono do čega je dolazio potpuno nezavisno od avangardnih dešavanja u svetu, kasnije će postati globalni smerovi u vizuelnoj umetnosti i muzici poput vokovizuela i projektizma, taktilizma i polimedija, radova sa telom, muzike za traku, elektonske muzike, kompjuterske muzike, kompjuterske grafike. Paralelno se bavio i teorijom, i napisao 250 tekstova o novim tendencijama u muzici. Objavio je 11 knjiga, dve mape, šest partitura, četiri autorske ploče, dve kasete, pet autorskih kompakt diskova.

Radovanović, koji je diplomirao kompoziciju, na Muzičkoj akademiji u Beogradu nagrađivan je podjednako za svoja ostvarenja iz oblasti muzike (Oktobarska nagrada, priznanje za elektronsku muziku u Buržu, "Đanfranko Zafrani" na Pri Italija, Prva nagrada na Međunarodnoj tribini kompozitora, "Stevan Mokranjac"...), književnosti ("Nolitova" nagrada) i vizuelne umetnosti (prva nagrada za video u Sao Paulu, nagrada Grada Beograda za likovnu umetnost, priznanja "Ivan Tabaković" i "Mića Popović"). Osnovao je i vodio Elektronski studio Radio Beograda, bio je profesor po pozivu na doktorskim studijama pri Univerzitetu umetnosti, čiji je počasni doktor, a istu počast ukazao mu je i Univerzitet u Kolambusu (Ohajo, SAD)....

Sa izložbe u Galeriji RTS 2018. godine, Foto Z. Jovanović

Izložbu "A galaksija okolo sija" posetioci će moći da pogledaju u Hali 4 Beogradskog sajma, svakoga dana od 1. do 12. septembra, u terminu od 18 do 22 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)