SEDAM SRPSKIH FILMOVA: Domaći takmičarski program 14. Beldoksa

V.V.S.

05. 08. 2021. u 12:09

ČETRNAESTI međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, koji će biti održan od 9. do 16. septembra, predstaviće u srpskom takmičarskom programu sedam najnovijih dugometražnih dokumentarnih filmova domaćih autora.

СЕДАМ СРПСКИХ ФИЛМОВА: Домаћи такмичарски програм 14. Белдокса

Foto: V.V.S

Oni će se takmičiti za festivalska priznanja: za najbolji film domaćeg takmičarskog programa, za najbolju fotografiju i za najbolju montažu, a pokrovitelj ovih nagrada je Filmski centar Srbije.

Posle svetske premijere na jubilarnom 50. festivalu u Roterdamu i učešću na prestižnim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, srpsku premijeru u domaćem takmičarskom programu Beldoksa imaće film Marte Popivode “Pejzaži otpora”. Ti su i „Koreni“ Tee Lukač koji su imali svetsku premijeru u takmičarskom programu “East of the West” prestižnog festivala u Karlovim Varima. “Sent Kler Cemin, Psiha” Svetlane Cemin predstavlja intimni portret vajara postmoderniste Senta Klera Cemina i dubok odraz na stvaranje njegovog remek-dela “Psiha”. U filmu “Telenovela, sivo u koloru” reditelj Filip Martinović, rođen u Beogradu a odrastao u Barseloni, postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje - odakle sam?

U filmu “Ptica”, mladi srpsko-američki reditelj Oliver Ćirić prati život Martija, uličnog zabavljača u Bostonu, a u ostvarenju “Zemlja” reditelj Marko Šipka slika Smiljku, staricu koja živi sama na rubu šume... I na kraju, iz prestižnog programa Burning Lights festivala Visions du reel u Nionu dolazi nam blagii duhoviti igrano-dokumentarni film “Dida” bračno-rediteljskog para Korine Švingruber Ilić i Nikole Ilića.

Pored ovih sedam dugometražnih dokumentaraca takmičarskog programa, u drugim programskim celinama 14. Beldoksa biće prikazano još nekoliko kratkih i dugometražnih filmova srpskih autra ili koprodukcija u kojima je značajno učešće srpske kinematografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture