ŠTA JE POZADINA UBISTVA KRALJA? Premijera filma Gordana Matića "Pucnji u Marseju" na festivalu u Herceg Novom

A. POPADIĆ

05. 08. 2021. u 11:12

IGRANI film reditelja Gordana Matića "Pucnji u Marseju", za koji je napisao i scenario sa Vladimirom Andrićem, imaće svetsku premijeru u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, 5. avgusta.

ШТА ЈЕ ПОЗАДИНА УБИСТВА КРАЉА? Премијера филма Гордана Матића Пуцњи у Марсеју на фестивалу у Херцег Новом

Foto Promo

Ovo ostvarenje baca novo svetlo na tragičan događaj koji se zbio 9. oktobra 1934. godine - ubistvo kralja Aleksandra od Jugoslavije u francuskom gradu Marseju.

Film prati sudski proces saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na jugoslovenskog monarha i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Glavni junaci su trojica optuženih - Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić - tužioci, advokati, sudije i svedoci događaja.

- Pored igrane rekonstrukcije suđenja i odabrane arhivske građe, u filmu su dramaturški važni elementi pseudo-dokumentarni delovi u kojima akteri događaja iz 1934, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli - kaže, za "Novosti", reditelj i koscenarista Gordan Matić, aktuelni direktor Filmskog centra Srbije, i dodaje:

- Šta je pozadina ubistva? Šta nije smelo da se govori u sudnici? Da li je Drugi svetski rat zapravo počeo u Marseju? To su neki novi momenti o kojima se nije mnogo ili nije uopšte govorilo. Napravili smo istorijski dramu koja će, uveren sam, doprineti razjašnjenju nekih istorijskih nejasnoća, odgovoriti na razne teorije zavere.

Scenario je napisan na osnovu originalnih sudskih transkripata iz Francuske, dok su pomenuti "lažni intervjui" sa svedocima događaja nastali na osnovu arhive Stanislava Vinavera, koji je bio dopisnik sa suđenja. Film je, objašnjava Matić, i u tehničkom i žanrovskom smislu specifičan.

- "Pucnji u Marseju" pripadaju žanru koji se retko viđa kod nas, ali i u svetu, to je takozvani mockumentary, odnosno, "lažni dokumentarac". Navodni intervjui sa svedocima događaja u našem filmu su "lažno dokumentarni" i oni su snimani u boji, kao da ih pravimo u današnje vreme, dok je sve ono što se dešava u sudnici u crno-beloj tehnici.

Vizuelno smo se malo poigrali i jedva čekam da vidim kako će se to dopasti publici.

Film je snimljen sa skromnim budžetom i rekordnom brzinom - za šest dana!

- Mislim da je to najbrže snimljen celovečernji film. Nismo namerno želeli da postavimo taj rekord, i zbog zdravlja to nikome ne preporučujem. Imali smo pet dana proba sa glumcima i novca za šest dana snimanja.

Glumačku ekipu čine Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković... Posle Herceg Novog ovo ostvarenje biće prikazano na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da u srpske bioskope stigne 9. oktobra, na godišnjicu atentata.

Reditelj Goran Matić , Foto V. Danilov

NEMA SUKOBA INTERESA

FILM "Pucnji u Marseju" dobio je podršku Filmskog centra Srbije 2017. godine, na prvom konkursu za ostvarenja sa nacionalnom tematikom. To se desilo dve godine pre dolaska Matića na čelo FCS, ali je, kako nam kaže, ipak tražio mišljenje nadležne Agencije o mogućem sukobu interesa. Iz tog razloga, reditelj za nedostajuća sredstva nije konkurisao ni na jedan drugi državni niti opštinski konkurs, već ih je obezbedio iz privatnih izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!