SAJAM KNJIGA, IPAK, U OKTOBRU: Postignut dogovor posle sastanka predstavnika grada, beogradskog sajma i tri asocijacije izdavača

D. Bt. - A. P.

16. 07. 2021. u 06:39

UKOLIKO epidemiološki uslovi dozvole, 65. Beogradski sajam knjiga biće održan u tradicionalnom terminu, od 23. oktobra - zaključak je jučerašnjeg sastanka predstavnika Grada, Sajma i izdavača.

САЈАМ КЊИГА, ИПАК, У ОКТОБРУ: Постигнут договор после састанка представника града, београдског сајма и три асоцијације издавача

Foto A. Stanković

Ovaj kompromisni dogovor usledio je posle najave tri najveće asocijacije izdavačkih kuća da ne mogu da prihvate prethodni predlog da se Sajam održi od 11. do 19. septembra.

- U ime Grada Beograda predložio sam izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije kovida 19, a predložiću Ministarstvu kulture da i oni učestvuju u subvencionisanju zakupa - izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, po završteku sastanka.

Vesić je najavio i da će Grad na sledećoj sednici Skupštine u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače, što je bio i jedan od predloga izdavačkih kuća.

- Izdavači su svesni da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija - naglasio je Vesić.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić, za "Novosti", kaže da je veoma zadovoljan postignutim dogovorom:

- Odlična je vest da je Grad spreman da pomogne izdavačima. Sada je na nama da vidimo kako će naše članstvo reagovati, pri tome, svesni smo i rizika zbog epidemije.

Goran Vesić, Foto Tanjug

Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača, koji je sa Papićem prisustvovao sastanku, takođe izražava zadovoljstvo dobrom voljom Grada da se stvore bolji uslovi za izdavačke kuće.

- Konačnu odluku donećemo posle konsultacija sa svim našim članovima, što će biti vrlo brzo, za dan, dva - kazuje, za "Novosti", Hamović.

Sastanku su prisustvovali i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i Danka Selić, generalni direktor Beogradskog sajma.

MINISTARKA PODRŽALA IZDAVAČE

MINISTARKA kulture i informisanja Maja Gojković oglasila se pre jučerašnjeg sastanka poručivši da je uputila pismo direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i podržala predloge tri izdavačke asocijacije.

- U čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi, bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce, Gojkovićeva je pozvala Beogradski sajam da prihvate iznete predloge izdavača - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)