U VATRENOJ STIHIJI NESTALO 1 ,6 MILIONA EVRA: Detalji požara u Luci Beograd, izgorela carinska skladišta koja su pod zakupom

J. DINČIĆ

16. 07. 2021. u 06:00

POŽAR koji je u sredu ujutru izbio u Luci Beograd nastao je u javnim carinskim skladištima u lameli 10, površine 4.500 kvadrata.

У ВАТРЕНОЈ СТИХИЈИ НЕСТАЛО 1 ,6 МИЛИОНА ЕВРА: Детаљи пожара у Луци Београд, изгорела царинска складишта која су под закупом

Foto M. Anđela

Vatrena stihija zahvatila je oko 700 kvadrata poslovnog prostora "Metalci" izdatog zakupcima, koji se bave špediterskim i skladišnim uslugama. U trenutku izbijanja požara u skladištu nisu bile lagerovane eksplozivne niti otrovne materije, dok je prostor bio zaključan bez fizičkog prisustva službenih lica.

Prema podacima Ministarstva finansije, Uprave za carinu, u jednom od objekata nalazila se uskladištena i privremeno smeštena roba, odnosno sportska oprema, kozmetički proizvodi, medicinska oprema i auto-delovi. Vrednost ove robe je 330.000 evra, dok je vrednost privremeno smeštene robe 1,1 milion evra. U drugom javnom carinskom skladištu nalazila su se alkoholna pića i usisivači, takođe uskladišteni i privremeno smešteni pod carinski nadzor, vrednosti 99.700 evra, dok je vrednost privremeno smeštene robe 121.000 evra.

- Bez obzira na to, što se ovakvi prostori nazivaju "javnim carinskim skladištima", njima ne upravlja carinska služba, već su njihovi držaoci privatne firme, koje vrše uslugu uskladištenja i privremenog smeštaja robe koja se do okončanja carinskog postupka nalazi pod carinskim nadzorom - objašnjavaju iz Uprave za carinu.

BRZA INTERVENCIJA

POŽAR je prijavljen u 5.52, a vatrogasno-spasilačke ekipe na terenu su bile već u 6 časova. U akciji gašenja požara učestvovalo je 13 vozila i 46 vatrogasaca koji su vatru stavili pod kontrolu do 9 časova, uprkos vetru koji je ometao gašenje.

- Tek nakon izveštaja vatrogasaca, policije i osiguravajućih društava, komisija Carinarnice Beograd će zapisnički utvrditi stanje uskladištene i smeštene robe, tako da tek tada može biti reči o tome kolika je materijalna šteta.

Kako preciziraju nadležni iz akcionarskog društva Luka "Beograd", hala "Metalci" najveći je objekat u luci, ukupne površine 46.000 kvadratnih metara. Podeljena je u 10 lamela, a ona koja je zahvaćena požarom je zapadna i nalazi se uz glavnu ulaznu portirnicu u Dunavskoj ulici.

Takođe, navodi se da se požar širio velikom brzinom i da su od njegove siline popucala sva stakla na lameli objekta, te da je došlo do urušavanja betonske galerije u njegovoj unutrašnjosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)