NAGRADA "MOMA DIMIĆ" PISCU NENADU ŠAPONJI: Priznanje uručeno na manifestaciji "Dani Milovana Vidakovića" u Sopotu

V.V.S.

14. 07. 2021. u 15:04

PISCU Nenadu Šaponji pripala je nagrada "Moma Dimić" za knjigu "A Brisel se da prehoditi lako" - priznanje mu je na dvadesetoj manifestacija "Dani Milovana Vidakovića" svečano uručio predsednik GO Sopot Živorad Miosavljević.

НАГРАДА МОМА ДИМИЋ ПИСЦУ НЕНАДУ ШАПОЊИ: Признање уручено на манифестацији Дани Милована Видаковића у Сопоту

GO Sopot

U obrazloženju žirija (koji je radio u sastavu Jasmina Ninkov, Živka Maričić, Slađana Ilić, Sanja Milić i predsednik Mihajlo Pantić) ističe se :

- Šaponjina knjiga, čiji podnaslov "Putopisi iz dnevnika bliže", određuje njenu žanrovsku prirodu i predstavlja konceptualno jasno komponovanu zbirku jezički inventivnih, mikroskopski preciznih izveštaja sa putovanja po daljem i bližem svetu: od Indije do Novog Sada, od Pekinga do Zubinog potoka i tako redom. U njoj autor ne prepušta, nego upravo naglašava promene sopstvene unutrašnje duhovne mape i preobražaje podstaknute susretima sa drugim podnebljima i kulturama.

Takođe, dalje se navodi da Nenad Šaponja pripada novoj vrsti putopisaca u srpskoj književnosti koji je, upravo kao i Moma Dimić, pisac čije ime ova nagrada nosi - na tragu najboljih učinaka nacionalne putopisne tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju