OBELEŽENO 70 GODINA TRAJANJA FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI: Partnerstvo u oblasti kulture tradicionalno snažno

D. B. M.

21. 06. 2021. u 17:35

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu obeležen je 70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji. Ispred zgrade instituta prisutnima su se obratili Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji, i Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture Srbije.

ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ТРАЈАЊА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА У СРБИЈИ: Партнерство у области културе традиционално снажно

Anđela Petrovski

- I danas je kultura francuski zaštitni znak u Srbiji, a dinamičnost srpske umetničke i kulturne scene omogućava nam da neprekidno razvijamo našu oduvek bogatu saradnju. Zadatak Francuskog instituta je da olakša susrete i saradnju. Kultura, to je razvoj nastave francuskog jezika, ali i akademska i naučna saradnja, koji su okosnica njegovog delovanja - rekao je  Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Ambasador je najavio nekoliko događaja koji će biti priređeni povodom jubileja, između ostalih izložbu posvećenu arheološkim istraživanjima na antičkom lokalitetu Caričin Grad, dolazak koreografkinje Magi Maren na Beogradski festival igre, kroz francusko- srpski cirkuski spektakl u okviru festivala "Cirkobalkana", kao i gostovanjima dva francuska cirkuska spektakla u okviru BITEF-a.

- Naše veze i partnerstvo u oblasti kulture i umetnosti su tradicionalno snažni - istakla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture. - Mnogobrojni intelektualci i umetnici iz Srbije školovali su se i stvarali u Francuskoj. Od kompozitora Miloja Milojevića, slikarke Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, preko slikara pariskog kruga Vladimira Veličkovića, Ljube Popovića i drugih, sve do savremenih dana i Emira Kusturice, našeg čuvenog režisera, kompozitora Gorana Bregovića, violiniste Nemanje Radulovića, i mnogih drugih koji povezuju naše dve kulture i doprinose njihovom stalnom dijalogu.

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta i njegova misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, izgradi nove puteve između Francuske i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna