KNJIGOHRANILIŠTE UNIVERZITETA U BEOGRADU: Vek od osnivanja i početka gradnje biblioteke "Svetozar Marković"

M.A.K.

24. 05. 2021. u 19:28

POVODOM jubileja - 100 godina od osnivanja i početka gradnje i 95 godina od otvaranja Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", upriličena je izložba "Knjigohranilište Univerziteta u Beogradu: počeci".

КЊИГОХРАНИЛИШТЕ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ: Век од оснивања и почетка градње библиотеке Светозар Марковић

Univezitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Univerzitetska biblioteka svečano je otvorena 24. maja 1926. godine, na Dan Sv. Ćirila i Metodija, a sadašnja postavka, sa pratećim katalogom, posvećena je ljudima koji su bili dalekovidi, uporni i ustrajni da zamisao o njenoj gradnji, tokom pet godina, dovedu do ispunjenja. Izložba podseća na veliki dar Karnegijeve fondacije, čiji je osnivač, američki industrijalac Endru Karnegi, pomogao da se u svetu obnovi ili izgradi skoro 3.000 biblioteka, među njima i UB. Pre otvaranja Biblioteke u maju 1926. godine, u njenom holu je postavljena bista darodavca Endrua Karnegija i iznad nje natpis po kojem je ova izložba dobila ime: "Znano budi da ovo Knjigohranilište postade i osnova se kao plod blagorodne misli i plemenita dara Karnegijeve zadužbine i da izvoljenjem Boga bi otvoreno 24. maja 1926."

Na postavci se oživljava uspomena i na Slavka i Mejbel Grujić, zahvaljujući čijem zalaganju je Fondacija odlučila da izdvoji značajan deo sredstava, kao i na arhitekte i profesore Tehničkog fakulteta Nikolu Nestorovića i Dragutina Đorđevića koji su izradili projekat. Deo izložbe odaje počast profesorima BU- Pavlu Popoviću, Aleksandru Beliću i Veselinu Čajkanoviću, koji su činili komisiju koja je imenovala prprvog upravnika UB - Uroša Džonića, profesora književnosti, pisca, kritičara, prevodioca, urednika, bibliografa.

Prvi put biće predstavljena pisma koja je 1928. Džonić slao iz Lajpciga, gde je organizovao i sprovodio nabavku knjiga iz sredstava reparacije, posle Prvog svetskog rata, za potrebe biblioteka u Srbiji, koleginici Milici Vojinović, koja ga je menjala na čelu ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)