EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA Borbeni juriš Giške i srpskih gardista u „Savači“

Novosti online

19. 05. 2021. u 20:00

Đorđe Božović Giška, neustrašivi vođa starog beogradskog ali i jugoslovenskog podzemlja, bio je prvi komandant Srpske garde, paravojne formacije koja se pojavila na ratištu u Hrvatskoj.

ЕКСКЛУЗИВНА ФОТОГРАФИЈА Борбени јуриш Гишке и српских гардиста у „Савачи“

Foto: Printskrin

- Mi želimo samo jednu vojsku, na kojoj će biti oznake Nemanjića, cara Dušana, na kojoj će biti oznake Karađorđevića, na kojoj će biti sve ono sveto što imamo u tradiciji, u kojoj će sveštenici služiti bogosluženje pred boj i pomazanije i davati nam još više junaštva nego što imamo u genima – govorio je prvi komandant Srpske garde, koji je na čudnovati način ubijen na ratištu kod Gospića, 15. septembra 1991. na svoj 36. gođendan.

Garda je imala četiri odreda. Prvi je osnovan „Tanasko Rajić“ i o 4. avgusta 1991. u Takovu. Zatim su bili i „Karađorđe“ i „Draža Mihajlović“ i na kraju odred „Beli“. Zadnji odred je nazvan po po Branislavu Matiću Belom, finansijeru Garde i kralju balkanskih auto-otpada, koji je izrešetan po povratku sa na Voždovac sa osnivanja „Tanaska Rajića“.

Privatna arhiva

Đorđe Božović Giška (sa podignutom desnom rukom) i njegovi gardisti

U prvim mah je bilo predviđeno da u Gardu, čiji je cilj bila borba za Srbe u Hrvatskoj, mogu da se primaju samo dobrovoljci stariji od 27 godina. Ali, to je kasnije promenjeno pa je u gardu mogao da uđe svaki punoletni građanin. Dobrovoljci su posle psihološke procene i dokaza da nemaju kriminalnu prošlost (a najveću imao upravo Giška) upućivani u trening logore u okolini Beograda, ali i u „Savaču“ kod Borskog jezera.

Garda je u drugoj polovini 1991. i početkom naredne godine učestvovala u ratnim dejstvima sve dok se nije i formalno raspala. Poslednji komandant bio je Branislav Lainović Dugi, Novosađanin koji je likvidiran 2000. godine u osvetničkoj seriji posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere