ZAVRŠIO U MIGRANTSKOM KAMPU, NAĐEN OBEŠEN: Zbog Aleksandara i Švajcarska uputila protestnu notu BiH, njegova smrt i dalje misterija

V. MITRIĆ

16. 04. 2021. u 21:45

NA groblju Svete Ognjene Marije u Banjaluci, u subotu će biti sahranjen Aleksandar Aca Topić, državljanin Švajcarske i Srbije, koji je u avgustu prošle godine nestao iz kampa za migrante "Ušivak" u Hadžićima, u Federaciji BiH, a čija je smrt konstatovana tek 14. aprila, kada je njegove posmrtne ostatke preuzeo otac Mićo Topić iz Banjaluke.

ЗАВРШИО У МИГРАНТСКОМ КАМПУ, НАЂЕН ОБЕШЕН: Због Александара и Швајцарска упутила протестну ноту БиХ, његова смрт и даље мистерија

Foto: V. Mitrić

- Ambasada Švajcarske uputila je protestnu notu ministarki spoljnih poslova BiH, Biseri Turković, zašto je njihov državljanin uopšte bio smešten u migrantskom kampu, sa ljudima koji žele da se domognu Zapada, ali do danas nisu dobili odgovor - kaže advokat Dušan Tomić, koji je sa Aleksandrovim ocem pokušavao da sazna istinu o sudbini ovog mladića. - U konzulatu Srbije takođe su zapanjeni činjenicom da ih, do danas, niko nije upoznao o slučaju i njihovog državljanina Aleksandra Topića, kojem je uoči nestanka ukraden švajcarski pasoš, jedini koji je imao kod sebe, i njegove svete knjige koje je stalno nosio sa sobom. Bio je veliki vernik i išao je redovno na bogosluženja u pravoslavne hramove. To je činio i dok se nalazio u BiH.

Tomić kaže da je telo mladića pronađeno u šumi uz migrantski centar i da je bilo u fazi raspadanja, a sudski veštak nije zatražio obdukciju, već je, na osnovu "pregeda", dao mišljenje da je reč o vešanju.

- On, međutim, nije naveo da li je reč o vešanju kao činu samoubistva ili ubistva - precizira Tomić. - To je tema Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koje do danas nije zatvorilo istragu. Odgovorno tvrdim, na osnovu svega što sam prošao u ovom slučaju, da je telo dugo skrivano kao N. N. osoba, mada je mnogo ranije moglo da se utvrdi da je reč o Aleksandru Topiću, što je naknadno potvrđeno i DNK analizom. Ostaje pitanje ko je dozvolio da državljanin Švajcarske i Srbije boravi u migrantskom centru, i zašto posle nestanka nije organizovana potraga za njim. Topić je, inače, živeo u Švajcarskoj gde je bio treća godina Elektrotehničkog fakulteta, a posle posete ocu u Banjaluci poželeo je da se pomoli bogu u staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji. Kako se obreo u prihvatnom centru "Ušivak", trebalo bi da utvrdi istraga.

Foto: V. Mitrić

PASOŠ RAZLOG STRADANJA?

PO rečima advokata Tomića, velika je enigma šta je sa nestalim švajcarskim pasošem mladića i zašto on u Sarajevu nije proglašen nevažećim, utoliko pre ako se zna da migranti za pasoš zapadnih zemalja nude i do 20.000 evra i da su švajcarska dokumenta posebno na ceni.

- Možda je i to mogući razlog stradanja Aleksandra Topića - kaže advokat Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)