ŽUSTRA RASPRAVA U JUTARNJEM PROGRAMU: Igora Jurića napali zato što je ćutao o silovanju, on burno odgovorio

Novosti online

18. 01. 2021. u 10:56

ЖУСТРА РАСПРАВА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Игора Јурића напали зато што је ћутао о силовању, он бурно одговорио

Foto: Printscreen

OPTUŽBE za seksualno zlostavljanje koje su rezultirale i hapšenjem profesora glume Mike Aleksića odjeknule su u javnosti.

Ovaj slučaj zagrejao je i atmosferu u Jutarnjem programu, pa je oko pitanja "zašto se čekalo" došlo i do verbalnog okršaja između Igora Jurića i advokatice Gordane Božilović Petrović, inače nekadašnje sudije.

Naime, Igor Jurić ispričao je da je u kontaktu sa porodicom, a u vezi sa ovim slučajem, već 9 meseci.

- Pre 9 meseci sam saznao za ovo, imali smo nekoliko razgovora i sa pravnim timom i to je zaista jedan težak proces. Moram i ovog puta da se zahvalim i Mileni i porodici koji zaista nose jedan ogroman teret - objasnio je Jrić.

Međutim, advokatica je, potom, prigovorila.

- Moram se nadovezati. Vi kažete znali ste 9 meseci, nije se prijavilo. Molim vas, kako može neko da zna za tako ozbiljno krivično delo da ne prijavi. Neprijavljivanje krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti... - objašnjavala je.

Međutim, Jurić se upleo pokušavajući da se odbrani.

- Čekajte, razgovarali smo sa porodicom - kazao je Jurić.

- Ne mislim sada na vas direktno, nego uopšte govorim - nastavila je advokatca i potom dodala:

- Neprijavljivanje krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti predstavlja krivično delo.

U tom međusobnom upadanju u reč, Jurić je uspeo da preuzme "kontrolu".

- Čekajte, vi očigledno niste razumeli. Pa, vi ste rekli 9 meseci, konkretno ste na mene mislili. Čekajte samo, čekajte samo, ja moram sada da prekinem to, zato što je reč stvari koja je vrlo ozbiljna. Evo, vi ste žena, pa mi sada recite. Ako vama dođe žrtva i zatraži vam savet i kaže kroz šta je prošla i možda kroz šta prolazi i treba joj pomoć da se ohrabri, jer nema možda način posle da živi, nema sigurnost, nema utočište, nema ekonomske uslove... - govorio je Jurić.

- Pa tu su psiholozi, psihijatri, sociolozi - umešala se ponovo advokatica.

- Pa dobro pustite me samo da završim, jesam li vas prekinuo gospođo, ja vas molim samo da kažem... - nastavio je Jurić.

- Nemojte biti tako agresivni, nema potrebe, nastavljamo priču, ne znam zašto tako reagujete, to su stručni timovi koji rade, znate, ja sam bila sudija... - nastavila je ona.

Međutim, Jurić je objasnio šta je hteo da kaže.

- To je jedan težak proces, vi treba da ohrabrite žrtvu da ona izađe i da kaže. Ona je to čuvala u sebi sve te godine. I odjednom se odluči na taj korak. I nalazi način i traži sigurnost i želi da joj društvo pomogne i da se ona na najbolji način izbori sa tim. Evo, sad je sudski proces u toku gde mi zastupamo dečaka koji je sa 14 godina bio predmet silovanja. Znate koliko je trajao proces da ga ubedimo da on svedoči i da iznese sve to. On se plaši. Najlakše je meni da kažem "Ovaj dečko, ova devojka, oni su žrtva silovanja". Oni nisu spremni, oni će reći "to nije tačno" i tu je priča gotova. To je jedan odgovoran, dug, težak i mukotrpan proces i jako zahtevan proces. Mi u sistemu nemamo način da zaštitimo žrtve. Zbog toga su se ti ljudi, poput ovog čoveka, osilili, ohrabrili, jer su videli da sannkcije nisu adekvtne, da sudski procvesi dugo traju i da sama žrtva odustane od procesa. Za neke slučajeve koje znamo, pa čekamo te devojke i te žene kažu "hoću da svedočim" - kazao je Jurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Joja

19.01.2021. 19:05

@Lav - Nemoj nikad da zaboravis da je sahranio dete od 15 godina kao zrtvu silovanja. Pusti ga da zavrsi svoju misiju na ovoj paklenoj zemaljskoj kugli jer ziv ne moze u grob.

Branka

18.01.2021. 11:55

Moja ćerka je bila u toj Aleksićevoj školi pre 8 godina. Tada je pohadjala Srednju baletsku školu "Lujo Davičo" i tamo su joj rekli da je talentovana za glumu i preporučili joj tu školu. I išla je tamo 2 meseca i napustila. Meni tad bilo krivo što nije htela više da ide tamo i pitala sam je zašto neće a ona mi je rekla - ma to nije nikakva škola taj profesor je jedna budala. Juče je pitam o tom Aleksiću kakav je bio i da li je pipkao devojke a ona mi kaze da dok je ona bila tamo nije videla da je neku pipkao ali se drao na učenike kao lud. Stalno ih vredjao.

marko

18.01.2021. 12:17

Gosp. Juricu hvala na jednom ispravnom ljudskom odgovoru toj nabedenoj advokatici jer mi obicni gradani najbolje znamo od koje sorte su svi oni.Mozda je trebalo da joj postavite jos samo jedno pitanje.Ko bi branio tu devojcicu pred sudom ko bi hranio tu devojcicu gde bi otisla da zivi ta devojcica od 17 god.Ona sigurno nebi izasla ni iz kancelarije a kamoli da se vuce po sudnickim hodnicima.Toliko o moralu i pitanju zasto nije ranije prijavila cudoviste.A koliko tih i takvih slucajevima ima to ce se saznati malo vise u narednim godinama.Ovoj devojci koja se usudila da prijavi SVAKA CAST na hrabrosti. Nek joj Bog pomogne da ostvari sve njene zelje.

Knindza

18.01.2021. 12:48

Po tumačenju zakona i prava dotične gospodje "sudije" i žrtva podleže krivičnom postupku zbog ne prijavljivanja ili prikrivanja krivičnog dela. Može stid da je bude.

Podrska igoru

18.01.2021. 12:58

Advokatica katastrofa! Podrska juricu! Treba da se zapitate zašto se zrtve ne obraćaju prvo nekom iz pravosudnog sistema. Zato sto niko nema poverenja u vas, eto zato!

Bobana CH

18.01.2021. 13:16

Gospodin Jurić je potupuno u pravu! Sjećam se jedne emisije na njemačkoj tv, kada je jedan od viših u upravi policije rekao: "Kada bi moja kćerka bila silovana, odgovorio bi je da prijavi policiji." Onda je objašnjavao da je proces dokazivanja još jedan isti čin kroz koji žrtve prolaze, a kada je silovanje u porodici, onda je proces za žrtvu još gori!

Srpsko sudstvo je leglo zla i korupcije

18.01.2021. 13:34

Zbog srpskog sudstva i ovakvih sudija Srbija je zemlja u kojoj kriminalci, silovatelji i pedofili opusteno ponavljaju zločine. Da su u zatvoru birali ljude za sudstvo izabrali bi moralnije i savesnije.

MIRKO

18.01.2021. 14:29

Svaka cast i velika podrska za velikog coveka Igora Juric ja neznam gde covek radi i sta radi ali mislim da bi ministar policije treba da se vise zauzme za ovog Veoma hrabrog coveka i da ga prime da radi za ISPEKTORA U POLICIJI i posle kada ode u penziju da jedna ulice u svakom gradu nosi ime IGOR JURIC ja mislim da je on veliki HEROJ za sadasnje vreme Veliki pozdrav iz Gornjeg Milanovca

nele011

18.01.2021. 14:49

A kad bi nam gospodja sudija, objavila neka njena OBRAZLOZENJA, kad je za neko delo dala manju kaznu, nego sto u Zakonu pise. Pa gomila kojekakvih sudija su i un...dila neka dela svojim presudama. Ovde je mnogo veci problem da se i NEKI koji su dozivele te ruzne stvari, ni dan danas nece javiti. Imali ljudi koji nemaju svojih tajni koje ih tiste a nikome ne govore. Trpe, danima ne spavaju, mnogo im tesko kada ih se sete - al cute... Ovaj zlotvor je razradio sistem...To je ocigledno, i zato je to toliko trajalo..

Bojan

18.01.2021. 15:33

Sudija napala Jurića. Kako je nije sramota. Oni bi kao nešto učinili. U ovoj zemlji dok neka afera ne stigne do medija, sud neće ni prstom da mrdne.

Adam

18.01.2021. 16:30

Al' je baba agresivna, ne da coveku da dodje do reci. A jos ne razume. Pa kako je mogla da radi kao sudija ako ove osnovne stvari i pripremi slucaja i svedoka ne razume?!

ilija čvorović

19.01.2021. 10:32

znamo mi zašto ova advokatica napada Jurića. zna ona sve falinke sistema i birokratije ali se pravi luda. Ono što je za nas dokaz za sud nije. najgore bi bilo da se neko optuži za silovanje i na kraju ne bude osuđen. zato stvari ne idu tako lako. potrebno je vreme da se neki slučaj pokrene. nije to silovanje neko nekog silovao na ulici. nije to malčanski berberin.