SASLUŠANI SVI SVEDOCI: Pri kraju suđenje za krađu violine Lajka Feliksa, vredne četvrt miliona evra

LJ. Preradović

21. 11. 2020. u 06:30

U OSNOVNOM sudu u Bečeju suđenje Predragu Jovišiću (43) iz Stare Pazove i Nenadu Simetiću (51) iz Temerina, optuženima za krađu skupocene violine muzičkom umetniku Lajku Feliksu, moglo bi da bude završeno do kraja meseca.

САСЛУШАНИ СВИ СВЕДОЦИ: При крају суђење за крађу виолине Лајка Феликса, вредне четврт милиона евра

Foto privatna arhiva

Dokazni postupak bi trebalo da se okonča za nekoliko dana, posle čega će uslediti donošenje presude za krađu violine iz 1800. godine, ukradene lane 1. oktobra u Bačkom Petrovom Selu.

Na prethodnom ročištu u Osnovnom sudu u Bečeju, Nenadu Simetiću je pritvor u kojem se nalazi od 1. januara ove godine, zamenjen kućnim pritvorom, dok je odlučeno da Jovišić i dalje ostane iza rešetaka.

U dosadašnjem postupku, koji je počeo u septembru, saslušani su svedoci, a prethodno su dvojica optuženih na pripremnom ročištu izjavili da nisu učestvovali u krađi skupocenog instrumenta, dok je tužilaštvo ponovilo navode iz optužnice.

PROCENJENA NA 250.000 EVRA

VRLO kvalitetna violina iz 1800. godine izrađena je u Kremoni, a njena osobenost se ogleda i u tome što samo 15 takvih postoji na svetu. Iako se prvobitno govorilo da instrument vredi pola miliona evra, veštačenjem je procenjeno da košta duplo manje, odnosno 250.000 evra.

Skupocena violina marke Domeniko Montano, koju je muzički umetnik iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča da bi na njemu svirao, ukradena je iz njegovog automobila, dok je na praznik Svi sveti bio na groblju u Bačkom Petrovom Selu. Instrument je pronađen neoštećen mesec i po kasnije u Novim Banovcima. Operativci novosadske kriminalističke policije, zajedno sa kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su Simetića i Jovišića, dok su njegovom bratu lisice na ruke stavljene 31. decembra 2019. godine. On je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanji krivice, pa mu je izrečena kazna šest meseci kućnog zatvora zbog prikrivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)