USKORO PRESUDA ZA AGROBANKU: Završnica višegodišnjeg suđenja za navodne malverzacije dodeljivanja kredita

N. BIJELIĆ

24. 07. 2020. u 10:00

POSLE osam godina od započinjanja istrage u aferi "Agrobanka", kada je početkom avgusta 2012. godine uhapšen Dušan Antonić, prvi čovek ove banke, sa još sedmoricom saradnika, a kasnije će uslediti nova privođenja, pred Specijalnim sudom u Beogradu iznošenjem završnih reči tužilaštva, ovaj prvostepeni postupak je ušao u završnu fazu.

УСКОРО ПРЕСУДА ЗА АГРОБАНКУ: Завршница вишегодишњег суђења за наводне малверзације додељивања кредита

Arhiva

Za sredinu septembra, završne reči izneće okrivljeni i njihovi branioci, nakon čega će biti izrečena presuda.

Optužnica je podignuta u februaru 2013. godine, a suđenje je započelo pet meseci kasnije. Prema tvrdnjama Tužilaštva, postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća. Odobreni krediti, navodno nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

Iznoseći završnu reč, zamenik tužioca je predložio da sud Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, članove Izvršnog odbora banke, osudi na po šest godina zatvora. Za Dragomira Jovanovića i Duška Sekulića zatražio je po pet godina, a godinu dana manje za Bojana Simonovića, Branislava Pešića i Zvezdana Damjanovića. Po tri i po godine zatvora predložio je da sud izrekne Predragu Vučkoviću, Peđi Mališanoviću i Spasoju Tuševljaku.

KASA PREMINUO

MEĐU optuženima se bio našao i Jožef Kasa, nekadašnji potpredsednik Vlade, gradonačelnik Subotice, ali i bivši direktor subotičke filijale Agrobanke. Njemu se na teret stavljalo da je zloupotrebio položaj prilikom odobravanja kredita ove banke, što je on negirao tokom suđenja. Međutim, postupak protiv njega je prekinut, nakon što je u februaru 2016. godine preminuo.

Kad je reč o prvooptuženom, Dušanu Antoniću, protiv njega je pre tri godine razdvojen postupak, jer zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da prati suđenje i aktivno učestvuje u njemu. Kako su svojevremeno "Novosti" objavile, prema nezvaničnim informacijama, on je povređen dok je igrao fudbal. Tom prilikom je zadobio tešku povredu glave, koja je dovela do izliva krvi u mozak. Antonić je, kako nam je tada saopšteno, jedno vreme bio u komi, a pošto je iz nje izašao, usledile su druge brojne zdravstvene komplikacije. Dugo vremena je provao na lečenju u bolnici "Sveti Sava".

Antonić je negirao sve tvrdnje Tužilaštva i istakao da je sa saradnicima radio stručno i odgovorno. Između ostalog je istakao da je na optuženičkoj klupi jer je pokazao neposlušnost upravo onima koji su odgovorni za propast banke. U pritvoru je proveo godinu dana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)