ZVICEROV BRAT VUKAO KONCE NA KRFU I U ATINI? Radoje Živković, koji je uhapšen zbog Vukotića, povezan i sa drugim zločinima u regionu

Z. U. - S. Đ.

23. 09. 2022. u 07:00

U UBISTVU Jovice Vukotića, vođe "škaljarskog klana",, u Istanbulu osmog dana septembra ove godine, učestvovalo je 12 osoba, najviše crnogorskih državljana. Pored Nikšićanina Radoja Živkovića, brata od tetke Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavačkog klana", iza rešetaka je i Zdravko Perunović, kao i nekoliko srpskih i turskih građana.

ЗВИЦЕРОВ БРАТ ВУКАО КОНЦЕ НА КРФУ И У АТИНИ? Радоје Живковић, који је ухапшен због Вукотића, повезан и са другим злочинима у региону

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva/Ilustracija

Lisice osumnjičenima su stavljene 16. septembra, a policija je do njih došla na osnovu analize snimaka sa nadzornih kamera, kao i obaveštajnih podataka. Pretresom objekata koje su koristili osumnjičeni, pronađeno je dvadesetak lažnih ličnih dokumenata (ličnih karata i pasoša), kao i dva komada oružja za koja se sumnja da su korišćeni prilikom oružanog napada na Vukotića.

Pravo iznenađenje bilo je hapšenje Živkovića, visokopozicioniranog pripadnika "kavčana", koji je prema dostupnim informacijama, a o čemu su "Novosti" već pisale, bio glavni organizator ne samo Vukotićevog već i mnogih drugih smaknuća.

- Zvicer, koji je, kako se sumnja, glavni finansijer svih tih likvidacija, najviše poverenja je imao u Živkovića, jer su i bliski rođaci - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - Prema dostupnim informacijama, on stoji iza ubistava u Atini, na Krfu, ali i otmice i smaknuća Mileta Radulovića Kapetana, koga su namerno držali u životu nekoliko nedelja kako bi namamili i druge ljude i na najzverskiji način ih kidnapovali i ubijali.

U dostupnim spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore navodi se da je Živković na zaštićenoj aplikaciji "Skaj" imao PIN kodove AJKV8E i I3KNG8 i preko njih komunicirao sa ostalim pripadnicima grupe i slao svoje fotografije, kako bi dokazao da je on iza tih "šifri". On, pored ostalog, poseduje i pasoš Ukrajine, gde se, sve do otpočinjanja sukoba, i krio.

Specijalno državno tužilaštvo daje i detaljan "opis" Zdravka Perunovića, koji je, takođe sada uhapšen, a za koga se navodi da je jedan od najbližih ljudi Radoja Živkovića.

- Perunović izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, ubija osobe, koje su organizatori odredili da budu likvidirani, fizički zlostavlja članove suprotstavljenih kriminalnih ekipa u cilju dobijanja informacija od interesa za kriminalnu organizaciju kojoj pripada - navodi se, pored ostalog, u spisima SDT Crne Gore.

Crnogorska policija je za Živkovićem raspisala poternicu, okrivljujući ga i za ubistvo Barana Damira Hadžića i Adisa Spahića. Oni su livkidirani u jednom vikend-naselju kod Spuža, a sumnja se da su namamljeni preko Mileta Radulovića Kapetana, koji je kidnapovan nešto ranije. Tog istog dana, u Beogradu je usmrćen Lazar Vukićević, za čiju je otmicu, opet, kao mamac poslužio Radulović.

Pored Živkovića, prema spisima SDT, kao direktni izvršioci ovih zločina okrivljeni su i Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i još neki članovi njihove kriminalne grupe.

Kada je reč o organizaciji ubistva na Krfu, gde su likvidirani Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hodžić, posredstvom međunarodne pravne pomoći stigli su podaci da je u glasovnim i tekstualnim porukama Radoje Živković iznosio sve informacije vezane za taj zločin. Sugerisao je i kako da se dođe do članova grupe ubijenog Baranina, odnosno kako da preuzmu vođstvo nad njegovom kriminalnom ekipom.

Ista ekipa se dovodi u vezu i sa ubistvima Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, januara 2020, posle čega je, prema operativnim podacima bezbednosnih službi, Jovica Vukotić preuzeo kompletno vođstvo nad "škaljarcima".

POGOĐEN SA ČETIRI METKA

KOTORANIN Jovica Vukotić (na slici) ubijen je u prisustvu supruge i ćerkice, kao i vozača, inače prijatelja. Njega su ubice pratile na motoru, dok je išao ka obližnjem tržnom centru. Dok su stajali na semaforu, njihovom automobilu je prišao motocikl, saputnik je otvorio vatru iz pištolja. Od pet ispaljenih hitaca, čak su četiri pogodila Kotoranina u glavu i vrat. Bio je na licu mesta mrtav.

Istanbulski mediji izveštavali su da je njegov vozač i prijatelj, inače Bijelopoljac E. K., koji je u oružanom napadu zadobio više posekotina, pokušao da sakrije telefone "škaljarca", ali da u tome nije uspeo.

O sahrani Jovice Vukotića još se, bar javno, ništa ne zna. I dok je jedni navode da je pokopan pored ubijenog oca Veselina Veska Vukotića, drugi kažu da do poslednjeg ispraćaja ovog Kotoranina još nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju