JUL "OKIDAČ" ZA KRVAVE ZLOČINE: Najveći broj monstruoznih ubistava i silovanja u Srbiji počinjen u najtoplijem mesecu

J. D. LjUTIĆ - N. BIJELIĆ

12. 07. 2021. u 11:00

NAJVEĆI broj zločina koji su zadesili i istovremeno zgrozili Srbiju u poslednje dve decenije imao je jednu zajedničku karakteristiku - svi su se desili u julu.

ЈУЛ ОКИДАЧ ЗА КРВАВЕ ЗЛОЧИНЕ: Највећи број монструозних убистава и силовања у Србији почињен у најтоплијем месецу

Foto M. Labudović/ arhiva

Tako je 5. jula 2017. Milan Lovrić ispred Centra za socijalni rad nasmrt pretukao suprugu Olgu naočigled njihovo dvoje maloletne dece. Lovrić je, navodno, došao da vidi decu u Centru u "kontrolisanim uslovima". Nažalost, uradio je to što jeste, a sutradan je presudio i sebi skočivši pod voz.

Iste godine, sedam dana kasnije, Marko Nikolić nožem je presudio bivšoj supruzi Maji Đorđević ispred rakovičkog Centra za socijalni rad. Prethodno je njihovog četvorogodišnjeg sina Mihajla zadavio na zadnjem sedištu automobila. Nakon počinjenog zločina, čekajući početak suđenja, Nikolić je prerezao sebi grkljan u Centralnom zatvoru.

I 2016. pamti brojne zločine. Tako je 9. jula u zaječarskom selu Vratarnica, Vladica Rajković silovao i nasmrt pretukao trogodišnju Anđelinu Stefanović. Pre toga, on je devojčicu izveo sa dečjeg rođendana u komšiluku i iskoristivši njeno poverenje, počinio svirep zločin. Kada je uhapšen, Rajković je nadležnima priznao i da je dve godine ranije usmrtio Draganu Stanković, čije je telo bacio u obližnju reku. Osuđen je na 40 godina robije.

 Kafić "Makijato" u Žitištu, ubica Siniša Zlatić,  Foto Z. Jovanović / Arhiva

Siniša Zlatić je 2. jula 2016. u kafiću "Makijato" u Žitištu pucao iz "kalašnjikova" i usmrtio bivšu ženu Dijanu, njenog novog dečka Stevana Jojića, kao i goste lokala Jovanu Popović, Vladimira Kosovića i Vladimira Mijatovića i - ranio još 22 osobe. I on je osuđen na četiri decenije zatvora.

Poslednjeg dana jula 2014. Darko Kostić oteo je, silovao i surovo ubio devojčicu iz Batajnice, Ivanu Podraščić (14). Zločin je počinio u napuštenoj kući na Petlovom brdu. Telo nesrećne devojčice pronađeno je umotano u tepih u jednoj bari u poodmakloj fazi raspadanja. Kostić je osuđen na 40 godina robije.

Mesar iz Surčina Dragan Đurić je pet dana pre Kostića, oteo Tijanu Jurić (15) u Bajmoku. Nakon toga ju je seksualno zlostavljao i ubio. Ubrzo je uhapšen u Beogradu, kada je priznao i pokazao divlju deponiju na kojoj je ostavio Tijanino telo. Monstrum robija 40 godina.

Žandarm Aleksandar Krstić je 15. jula 2013. ubio i zapalio Jagodince Srđana Tomića i Aleksandra Nedeljkovića u "audiju". Vozilo je kasnije pronađeno na njivi, na putu prema Kragujevcu. I on je osuđen na maksimalnu kaznu.

MISTERIJA UBISTVA ADVOKATA

Foto Tanjug

POZNATI beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je 28. jula 2018. na Novom Beogradu, ispred zgrade u kojoj je živeo. Do danas nisu pronađene njegove ubice, a kao mogući motiv ovog zločina navodno je bio krvavi rat koji bukti između dva crnogorska klana, "škaljarskog" i "kavačkog", čije je neke od članova Ognjanović zastupao pred sudom.

Selo Jabukovac, blizu Negotina, zauvek će pamtiti 27. jul 2007. kada je Nikola Radosavljević, iz lovačke puške ubio devetoro i ranio dvoje komšija. U početku je bilo priče da je to učinio jer je verovao da je bio pod crnom i vlaškom magijom, koju su mu, navodno, "nabacile" komšije, posle čega se posvađao sa ženom i pokušao da se ubije skokom u bunar. Radosavljević je uhapšen na seoskom groblju, a posle suđenja izrečena mu je bezbednosna mera obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa.

Dragan Čedić, koji je svojevremeno slovio za leskovačkog žestokog momka, 27. jula 2002. je hicima iz automatske puške ubio sedam, a ranio četiri osobe. Razočaran u suprugu koja ga je ostavila, krenuo je u osvetu. Tako je za nepunih pola sata, na tri lokacije, pucao i ubio suprugu Biljanu, njene dve sestre, tetku i još troje prijatelja.

Jedan od najmonstruoznijih zločina koje Srbija pamti dogodio se 16. jula 2005. godine. Tada je Mališa Jevtović u šumi na Zvezdari do smrti silovao trogodišnju Katarinu Kaju Janković, ćerku svoje ljubavnice Ane Filipović. Monstrum se iživljavao nad detetom, a najstrašnije je što je Ana znala šta se događa i čekala ga u blizini pušeći cigaretu. Malu Kaju su nakon počinjenog zločina Mališa i Ana u teškom stanju odveli kući. Međutim, detetu je pozlilo i po dolasku u bolnicu ona je preminula. Zbog ovog zločina Mališa je osuđen na 40, a Katarinina majka na 37 godina robije.

 Mališa Jevtović i Ana Filipović,Katarina Janković , Foto Arhiva

 

VRELINE UTIČU NA LABILNE OSOBE

PSIHOLOZI, psihijatri, kao i kriminolozi saglasni su da godišnji odmori i vreline koje obično počinju u julu, podstiču labilne osobe da preispituju svoje živote, zaključuju da su oni uglavnom propali i onda se odlučuju na jezive masakre. Tako je psiholog Aleksandra Janković svojevremeno objasnila:

- Ljudi su tada skloniji svađama, frustriraniji nego inače. Neki ne idu nigde, ništa im se dobro ne događa, preispituju se... Još ako konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, veoma često postaju tempirane bombe. Kako je tek onima sa već postojećim psihopatskim problemima? Ti ljudi, posebno na vrućinama kakve su u julu, neretko imaju potrebu da urade nešto loše drugima, a nekad i sebi.

Sličnog mišljenja je i Marko Nicović, koji je kazao da je dok je radio u beogradskoj policiji, na jednom istraživanju pokazano je da su se zločini iz oblasti krvnih i seksualnih delikata oduvek češće događali leti, jer su tad nekako "psihopate jače".

Likvidacija  Mesto na kom je ustreljen advokat Miša Ognjanović, Foto I. Marinković

Najviše je, navodno, bio blizak sa Lukom Bojovićem, sa kojim je osim u sudu bio i u prijateljskim odnosima. Kada je ubijen, sa Ognjanovićem je bio i njegov sin Petar, koji je ranjen u ruku i koji je video kako ubica puca, a potom i na njegove oči "overava" advokata.

 

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili