SUĐENJE ZLOČINCIMA OVK: Tužilaštvo završilo pripreme, podnet spisak dokaza i svedoka

Tanjug

13. 04. 2021. u 17:48 >> 17:50

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo Kosova podnelo je sudu u Hagu tzv. pretpretresni podnesak optužbi, kao i liste svedoka i dokaza kojima potkrepljuje te optužbe protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Тужилаштво завршило припреме, поднет списак доказа и сведока

Foto: Printskrin

Svi ovi dokumenti za sada nose oznaku tajnosti, odnosno njihova sadržina nije objavljena.

Pretpretresni podnesak sadrži spisak pojedinačkih optužbi protiv Haradinaja i Gucatija kao i sažetak dokaza koje tužilaštvo namerava da predstavi na predstojećem suđenju u prilog svojim optužbama kojima ih tereti za opstrukciju postupaka pred tim sudom i otkirvanje identiteta svedoka i žrtava u cilju njihovog zastrašivanja.

Pored ovog podneska, tuzilaštvo je, kako samo navodi u dopisu objavljenom na sajtu suda, dostavilo sudu i listu svedoka koje namerava da pozove na sudenje, i listu druigih dokaza kojima će na suđenju potprepiti svoje optužbe, poput video, audio i pisanog materijala.

Tužilaštvo je ukazalo da i pored nekoliko poziva koje je uputilo odbrani Haradinaja i Gucatija, počev od 12. marta, od nje nije dobilo odogovor u vezi sa sporazumom oko nespornih pravnih i faktičnih činjenica.

Ovim podnescima tužilaštvo je okončalo svoje obaveze prema odbrani i sudu pred suđenje, koje će biti zakazano nakon što odbrana okonča svoje istrage i podnese, ako bude želela, svoj predpretresni podnesak sa dokazima i svedocima kojima će osporavati optužbe na suđenju.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu gde se i dalje nalaze.

Foto Ž.Knežević

Oni su optuženi za obelodanjivanje identiteta svedoka i opstrukciju postupaka koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu

Terete se za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u potvrđenoj optužnici, terete se da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

-Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća-, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili šodmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Gucati je negirao optužbe, a Haradinaj je odbio da se o njima izjasni, prethodno navodeći da ne priznaje taj sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)