BIVŠI NAČELNIK UKP O TAJNIM MERAMA: Ko od službi prvi "zauzme" lice, ima kontrolu nad praćenjem i prisluškivanjem

Z. Uskoković

06. 02. 2024. u 17:48

Na suđenju Dijani Hrkalović, Dejanu Milenkoviću i Miloradu Šušnjiću svedočio bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Dejan Kovačević.

БИВШИ НАЧЕЛНИК УКП О ТАЈНИМ МЕРАМА: Ко од служби први заузме лице, има контролу над праћењем и прислушкивањем

Foto: Petar Milosevic

- ŠTO se tiče operativne obrade nad Darkom Elezom, morala je da bude obaveštena operativna analitika. Onaj ko je otvorio tu konkretnu obradu morao je prvo da proveri da li je lice "slobodno". Na primer, ako je osoba pod obradom druge službe, to ne sprečava službu u Novom Sadu da se obrati ovoj, koja ga je "zauzela", i da traži da zajedno rade, ali je nemoguće da ga stave na obradu ako ga neko već "drži".

Ovim rečima je danas  u Specijalnom sudu u Beogradu, na suđenju Dijani Hrkalović i njenim saradnicima, nekadašnji prvi čovek Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije Dejan Kovačević pokušao da objasni dešavanja oko bosanskog kriminalca Eleza. Optužnica tereti Hrkalovićevu, bivšu državnu sekretarku MUP, da je naložila tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću da stavi Eleza na "mere" kako bi ga zaštiti i kako ga druge službe ne bi pratile i prisluškivale.

- Nosilac je onaj ko prvi zauzme lice, i on može da onom ko je drugi zainteresovan da uskrati to pravo, ali ja u praksi to nisam imao - pojasnio je Kovačević pred Specijalnim sudom.

Prema rečima Kovačevića, decembra 2017. godine kada je Elez stavljen na mere, on nije bio načelnik UKP, već prvi čovek Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK):

- Obradu je vodila Policijska uprava Novi Sad,  Šušnjiću nisam bio neposredni starešina i nije me izveštavao. UKP je morao da zna da takva obrada postoji.

Nekadašnji prvi čovek UKP rekao je i da je Elez bio predmet obrade kriminalističke policije tokom 2019. ili 2020. godine:

- Međutim, nakon kratkog vremena operativci su javili da su, što bi se žargonski reklo, "provaljeni". Ne mogu da kažem da sam sumnjao na kolege, lično sam mislio da je čovek uočio da ga pratimo, da pratimo automobil i mi smo se nakon nekog vremena povukli. Akcija je prekinuta.

Na pitanje branioca Dijane Hrkalović, advokata Vladimira Đukanovića, da li mu je bivša državna sekretarka naložila bilo šta nezakonito vezano za pustapanje prema Elezu, zatim u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, poznatijem kao "ubistvo na šinama" ( optuženi bili pa oslobođeni Veljko Belivuk i Marko Miljković) ili vezano za postupanje u operativnim obradama "Mangusta" ili "Kroše" - Kovačević je odgovorio da nije.

Pored Hrkalovićeve, u ovom predmetu optuženi su i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković. Nekadašnji visoki rukovodioci MUP Srbije negirali su krivična dela, koja su im stavljena na teret.

Sledeće suđenje zakazano je za 8. mart.

SVEDOCI

NA suđenju su ispitana još tri svedoka, dva policijska službenika iz Futoga, jedan koji je napisao krivičnu prijavu protiv Darka Eleza, a kojeg je prijavio Želimir Kreštalica, kao i njegov nadređeni. Saslušana je i službenica, koja je učestvovala u operativnim obradama "Sačma" i "Sačma 1 ",kada su prisluškivani i praćeni Elez i Kreštalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)