KO JE KOGA UKANALIO? Suočavanje nekadašnjih "zemunaca" Nikole Bajića i Gorana Ristića, u decembru saslušanje Bagzija

S. J. M.

12. 10. 2023. u 06:45

SUĐENjE za razbojništvo u stanu Zorana Stevanića, posle otmice njegovog sina Novaka 1997. godine, Milanu Radukiću, bivšem policijskom inspektoru, Saši Đajiću bivšem Žandarmu, Goranu Ristiću i Nikoli Bajiću, nekadašnjim pripadnici "zemunskog klana", juče je počelo ispočetka.

КО ЈЕ КОГА УКАНАЛИО? Суочавање некадашњих земунаца Николе Бајића и Горана Ристића, у децембру саслушање Багзија

Foto Privatna arhiva

Optuženi su ostali pri ranije iznetim odbranama, ali su odgovarali na neka pitanja novog sudije Dušana Agatonovića.

Tada je od Stevanića opljačkano 100.000 maraka i četiri kilograma zlata i dijamanata. Ovaj slučaj je poznat kao prva otmica zemunaca, kada je u Sarajevskoj ulici otet Novak Stevanić, držan u hali na Novom Beogradu, gde su ga tukli, dok nije rekao gde im se u kući nalazi sef.

Milan Radukić optužen da je sa Đajićem zaustavio i legitimisao Novaka, a onda ga prebacio u "golf" i predao Dušanu Spasojeviću vođi "zemunskog klana", ponovio je danas da nije kriv. Na pitanja sudije rekao je da je Dušan Spasojević imao pištolj "CZ 99" sa dozvolom, a posle još jedan, misli "beretu", koji mu je dao MUP Crne Gore.

- Ja sam mu oduzeo taj "CZ" 1995. ili 1996. godine. Bila je velika akcija u kojoj je zaplenjeno 1,250 kilograma heroina, do tada najviše. Načelnik Vlahović mi je rekao da mu ne vraćam pištolj dok ne pristane da sarađuje sa nama. Vraćen mu je posle nekih pet meseci - rekao je Radukić. - On je do 1999. godine bio naš zvaničan saradnik, a tada je prešao da sarađuje sa Državnom bezbednošću. Tada su ga pratila kola sa rotacijom Jedinice za zaštitu ličnosti i tada je bio sa Ulemekom Legijom.

Nikola Bajić koji je sve priznao i da je te noći u hali čuvao Novaka, rekao je da snosi neku krivicu, a da će sud odrediti kolika je.

- Spasojević nikada nije radio za DB i mogao bih da vam pričam oko ovoga što je rekao Radukić, ali to nije predmet ovog postupka - kazao je Bajić.

Odgovarajući na pitanja sudije rekao je da je u dobrim odnosima sa Radukićem, da su se viđali, da je Dušan bio njegov saradnik, cinkaroš, ali da misli da je Radukić malo povukao na drugu stranu.

Goran Ristić, nekadašnji "zemunac", kazao je u sudnici da nema pojma o čemu se ovde radi, ali je na suđenju i šta će sada. Na pitanje sudije da se izjasni o Bajićevim navodima da je vozio "golf" kada je Novak otet, rekao je da nema šta da kaže.

STEVANIĆ: OPSTRUIŠU DA ZASTARI

U SUDNICI je danas ponovo saslušan i oštećeni Zoran Stevanić, Novakov otac, koji je rekao da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi, iako se baš ne seća šta je tada rekao.

- Ja sudija nemam dve istine, već samo jednu. Od prvih dana je na snazi bila opstrukcija ovog slučaja. U mom stanu su tada nađeni otisci Dušana Spasojevića, a policija je to krila šest godina. Tužilac je deset godina držala predmet i rekla mi: "Ne daju mi da radim". Plašim se da će da zastari, jer se i suđenje odugovlačilo. Od 25 zakazanih održano je pet pretresa, a sa četiri ja sam bio izbačen.
Na pitanje sudije Stevanić je rekao da mu je sin tada kazao da ga je policija legitimisala i kidnapovala i da nisu bili u uniformama, već u civilu.

- Vi ćete utvrditi da li je to tačno ili ne. Svi znaju da nije tačno - rekao je Ristić.

Pošto su iskazi Bajića i Ristića različiti, sudija je naložio suočavanje u sudnici i da se pogledaju, ali Ristić nije hteo da ga gleda.

- Nemam šta da gledam, niti da mu kažem - rekao je Ristić.

Bajić je sudiji rekao da on nije cinkaroš i da je tako i nastradao zbog drugih.

- Osuđen sam na 35 godina, jer nisam hteo nikoga da odam. Kada je došlo ovo ja sam reagovao, jer me i dalje uvaljuje neko, pa bolje onda da i ja ukanalim druge. To je malo ulični žargon koji koristim, ali govorim istinu. Nema šanse da kažem da je neko bio, a nije bio. Za Ristića sam hteo da kažem da nije bio u vozilu, ali plašio sam se da on ne propeva i mene još više uvali - kazao je Bajić.

Poslednji okrivljeni Saša Đajić kazao je da nije kriv i da nema kometar na Bajićevu izjavu, kojom ga je optužio.

- Bajić je rekao "kad sam čuo da su Džaja i Vuk (Zoran Vukojević) kumovi, pitao sam Spasojevića da li je on onaj četvrti, a on mi je odgovorio, ma jeste nemoj više da me pitaš za to", i ja sam sada zbog toga ovde na suđenju - kazao je Đajić.

Sudija je naveo da će se na sledećem pretresu početkom decembra ponovo saslušati Dejan Milenković Bagzi, a biće pozvan i Ljubiša Buha Čume, koji je više puta pozivan, ali je rekao da neće da svedoči dok ne dobije policijsku zaštitu, jer se ne oseća bezbedno, pošto je nekoliko "zemunaca" izašlo iz zatvora na slobodu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)