"HVALIO SI SE KAKO SI UBO IGLU U PLASTU SENA" Belivukovo ispitivanje Lalića na ivici incidenta

Z. U.

03. 02. 2023. u 07:10

U POSLEDNjE vreme rukovođenje poslovima kriminalne grupe kao i odbranu ovde preuzeo je Marko Miljković. On se pitao za sve. To je i bio jedan od razloga da potpišem sporazum i priznam krivicu. Neću više da mi on komanduje i govori šta da radim.

ХВАЛИО СИ СЕ КАКО СИ УБО ИГЛУ У ПЛАСТУ СЕНА Беливуково испитивање Лалића на ивици инцидента

Igor Dedović/Stevan Stamatović, www.newsbomb.gr/MUP

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić odgovarao je juče na brojna pitanja Veljka Belivuka, pa i na to zašto je napustio kriminalnu grupu. Belivukovo unakrsno ispitivanje dojučerašnjeg saradnika u Specijalnom sudu u Beogradu na momente je izgledalo kao da će da se pretvori u incident. Više je ličilo na upućivanje pretnji svedocima, koji se tek spremaju da iznose svoja saznanja. U jednom trenutku morala je čak da reaguje i predsednica Krivičnog veća sudija Vinka Beraha.

- Belivuku, pa objasnio je - intervenisala je sudija.

- Videćemo dokle će - besno joj je odbrusio prvooptuženi.

Lalić je dalje ispričao i kako niko od pripadnika Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe nije poslušao savet advokata Dejana Lazarevića, koji im je rekao da je dobio informacije da se sprema pretres 30 lokacija i njihovo hapšenje.

- Bili ste ubeđeni da niko ne zna za kuću u Ritopeku - kazao je Lalić. - O tome ste i pričali. Ništa drugo vas nije interesovalo. Vlade Draganić nije bio na "policijskom radaru" i smatrali ste da niko ne zna za njega.

Marko Miljković, Foto N. Skenderija

Govoreći o pripremanju ubistva visokopozicioniranih članova "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, Lalić je ispričao da je pored njega, Belivuka i Miloša Budimira u prestonici Grčke bilo još dvadesetak članova "kavačkog klana".

- Hvalio si se kakvu ti energiju imaš i kako si "ubo iglu u plastu sena", jer si nabasao na njih dvojicu - obratio se Lalić Belivuku.

- Kako sam ja mogao uveče da nabasam na njih? - upitao je Belivuk.

U tom trenutku začuo se žamor u publici i među optuženima, jer je Belivuk nehotice otkrio podatak da se to dešavalo.

- Bravo, bravo Belivuku, priznao si, sad si rekao da je to bilo uveče - uzvratio je Lalić.

Tokom unakrsnog ispitivanja bilo je reči i o pravljenju ćevapa, a na Belivukovo pitanje da li je video da su to radili, Lalić je odgovorio:

- Nisam, ali to ne znači da se nije radilo. Ispred mene to niste radili.

Na jučerašnjem nastavku suđenja došlo se do novih podataka sa kim je prema Lalićevim rečima Marko Miljković ubio i zakopao jednog od vlasnika Pink taksija. Naime, iako su svi pomislili da je reč o Belivuku, Lalić je juče pojasnio da se rečenica - "Debeli se prestravio", odnosila na Mirka Kojića, Miljkovićevog kuma, koga su u međuvremenu takođe ubili članovi ove kriminalne grupe. Lalić je kazao da mu je Miljković ispričao da je zločin počinjen ispred Kojića i da je Miroslav Ranković ubijen tako što ga je nekoliko puta ašovom udario po vratu, a onda da bi bio siguran da je mrtav, ubo ga još nekoliko puta "rambo" nožem u stomak.

Pre Belivuka Laliću je pitanja postavljao okrivljeni Nemanja Đurić, koji je insistirao na pojašnjavanjima oko sopstvenog učešća u nekim likvidacijama. Prethodno je i Vlade Draganić nastavio svoje od poslednjeg pretresa unakrsno ispitivanje.

- Šta sam ja imao i koji su moji motivi da učestvujem u krivičnim delima? - pitao je Draganić.

- Dali su ti sat od Milana Ljepoje. Video sam ga kod tebe na ruci. Takođe, pare koje smo pronalazili kod žrtava obično si ti dobijao. Najviše novca bilo je kod Mirka Kojića, 800 evra. Pored toga, Belivuk ti je davao kokain da prodaješ, verovatno te je i na taj način plaćao - odgovorio mu je Lalić.

Parisko predgrađe Vilmombla u kojem žive osumnjičeni, Foto Vikipedija

Okrivljeni saradnik je dodao i da su Belivuk i Miljković po nalogu Zvicera dali Draganiću stan u Alfa sitiju na Zvezdari, a da im je on zauzvrat ustupio svoju kuću u Ritopeku i da se ta kuća i dalje vodi na Draganića ili njegovu suprugu.

LAZAREVIĆ

U JEDNOM trenutku Belivuk je pitao Lalića oko advokata Dejana Lazarevića, da mu pojasni njegovu ulogu u klanu.

- Šta će njemu telohranitelji i blindirano vozilo? - upitao je Lalić.

- Pričao je da ima informacije i da može da pomaže, kao i da ima veliki uticaj na medije. Zašto advokat Miljana Perendija nema blindu? Lazarević nas je savetovao i prenosio informacije.

OTKAD MI NISMO PRIJATELjI?

PROPITIVANjE Srđana Lalića, Veljko Belivuk je započeo pitanjem:

- Kad smo mi to, Laliću, prestali da budemo prijatelji i da li sam ti ja nešto dužan?

- Kao vođa kriminalne grupe da, dužan si mi, a kao Veljko Belivuk ne - odgovorio je Lalić.

- Dominantnije je bilo mišljenje Marka Miljkovića nego tvoje. On je o svemu odlučivao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bezbednost u saobraćaju kao značajan element održive mobilnosti i ESG standarda