ADVOKATI TRAŽE DA SE IZUZMU DOKAZI PRIBAVLJENI PREKO SKAJA: Osporavaju dokaze za dvostruko ubistvo na Veruši

E.H.

09. 09. 2022. u 15:00

U PODGORIČKOMU Višem sudu danas je održan postupak za Kontrolu optužnice protiv okrivljenih za ubistvo na Veruši.

АДВОКАТИ ТРАЖЕ ДА СЕ ИЗУЗМУ ДОКАЗИ ПРИБАВЉЕНИ ПРЕКО СКАЈА: Оспоравају доказе за двоструко убиство на Веруши

Foto: S.Đ.

Beranac Marko Zekić tereti se da je oformio osmočlanu kriminalnu grupu, koja je ubila Nemanju Prelevića i Danila Pekovića 17. oktobra 2017. godine.

Advokati odbrane osporili su dokaze na koje se tužilaštvo poziva, posebno kada je reč o "Skaj" komunikaciji, tvrdeći da je povređena pretpostavka nevinosti, kao i da li će im se, ukoliko dođe do suđenja, suditi u skladu sa zakonom ili ne.

Advokat Aleksandar Šćekić, koji zastupa Mirčetu Mihajlovića, jednog od optuženih, naveo je da je tužilaštvo protiv njegovog branjenika prvo vodilo istragu kao prvookrivljenog, zatim kao saizvršioca, a sada kao pomagača:

- Postupajući tužilac prvo je uhapsio većinu okrivljenih, uz pomoć ovog suda ih pritvorio, a tek onda otvorio istragu. Svedoci smo, da ni okrivljeni, kao ni mi kao njihovi branioci, nismo, osim navedenog tehnički i pravno spornog Zahteva za sprovođenje istrage, punih šest meseci imali nijedan papir, niti jedno saznanje, niti uvid u bilo koji dokaz za najteža krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret.

Foto: N. Skenderija

Ne postoje materijalni dokazi

Šćekić tvrdi da tužilac nije ni vodio istragu i zatražio je da se iz spisa izdvoji kompletan materijal dobijen po osnovu međunarodne pravne pomoći koji je dostavljen u formi USB memorije, a koji je predložen u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal. Reč je o "Skaj" komunikaciji. Branilac Mihajlovića naveo je niz primera iz evropskih zemalja za koje tvrdi da je osporena ova vrsta dokaza.

- Ne postoji nijedan materijalni dokaz koji povezuje okrivljenog Mirčetu Mihajlovića sa navedenom komunikacijom na Skaj aplikaciji - istakao je Šćekić. - Nije mu oduzet bilo kakav telefonski aparat koji ga povezuje sa pomenutim brojem telefona, IP adresom ili bilo čim. Jedino što nam tužilac nudi je da korisnik navedene aplikacije, za kojeg tvrdi da je okr. Mirčeta, poseduje crveni BMV. Koliko Mirčeta ima na balkanskom području, a tek crvenih automobila marke BMV. Okrivljeni Mirčeta čak i ne poseduje navedeni automobil i nikada ga nije ni posedovao, ni on ni blizak rođak.

Advokat Draško Đukanović naveo je da je u ovom postupku povređen suverenitet Crne Gore kao i pravo na privatnost građana, jer radnja preduzeta u Francuskoj ne može biti primenjiva u pravnom sistemu Crne Gore:

- Reč je o hakerski upadu koji kao procesnu radnju ne poznaje Zakonik o krivičnom postupku Crne Gore, pri čemu posebno ukazujemo da nema ni naredbe koja je morala postojati pre preduzimanja bilo kakve radnje.

Advokat Jovanović: Sve bazirano na operativnim informacijama

Njegov kolega Stefan Jovanović istakao je da je optužni akt baziran u celosti na operativnim informacijama, koje ne mogu biti dokaz i koje su morale biti potvrđene nekim materijalnim dokazima, a što sada nije slučaj:

- Očigledno je da je optužnica plod žurbe i da nije zasnovana na pravno valjanim dokazima.

Novosti

Za dvostruko ubistvo na Veruši okrivljeni su pored Zekića i Miomir Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihajlović, Nenad Miličić, Branislav Ivanović, Goran Milašinović i Dragan Tarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere