MAJI ALIBI OD SVEKRVE I PORODICE: Nastavljeno suđenje za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu, odbrana tvrdi da su opušci podmetnuti

S. M. JOVANOVIĆ

27. 12. 2021. u 21:34

IZJAVAMA sudskih veštaka, balističara i obducenta, u Višem sudu u Zaječaru u ponedeljak je nastavljeno suđenje za ubistvo Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre LJubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53), avgusta 2019. u zaseoku Valja Vratne u Jabukovcu kod Negotina.

МАЈИ АЛИБИ ОД СВЕКРВЕ И ПОРОДИЦЕ: Настављено суђење за четвороструко убиство у Јабуковцу, одбрана тврди да су опушци подметнути

Maja Bađikić dolazi na ročište / Foto ZA Medija

Za četvorostruki zločin optuženi su Jabukovčanin Davor Pernić (36), koji je prvo priznao da ih je sam ubio, a zatim promenio iskaz označivši Maju Bađikić (27) iz Dupljana kao svoju saučesnicu i osobu koja je "tipovala" Kazimirovića, jer je, navodno, imao para.

Pernić je u pritvoru još od 25. avgusta 2019. dok se Bađikićeva brani sa slobode, uredno se odazivajući pozivima suda. Ona je na prošlom ročištu negirala da je umešana u ovaj zločin, za koji je tereti Pernić. Ona je više puta ponovila da ju je Pernić prinudio na vezu "pretnjama da će joj ubiti najmilije". Sa zločinom je, osim iskaza Pernića, povezuju i opušci cigareta pronađeni u blizini mesta zločina skoro pola godine nakon ubistva.

- Mi smatramo da su ti opušci podmetnuti. Jer, oni su nađeni na vrhu trave, posle pet meseci uticaja raznih atmosferskih i drugih prilika. Tokom zime vlažnost je bila i do 80 odsto, a zatim su bili izloženi temperaturi od 30 do 40 stepeni, pa po mišljenju veštaka obducenta ni slučajno nisu mogli da opstanu. Mi smo tražili biološko veštačenje, koje bi pokazalo da li su ti tragovi uopšte pogodni, da li su bili degradirani i da li na osnovu njih može da se zaključi nešto - rekao je nakon ročišta Miroslav Lazić, advokat Maje Bađikić.

I sudski veštaci, balističar Stojan Kostić, koji je veštačio oružje, kao i Dragana Lopatić, koja je analizirala ostatak barutnih gasova, ostali su pri svojim ranijim izjavama. Obducent, dr Dejan Janković, veštak sudske medicine, nije odredio tačan datum zločina navodeći da je ubistvo počinjeno "najviše 24 sata, a najmanje 10 do 15 sati od trenutka kada je stigao na mesto zločina 9. avgusta".

Saslušani su i roditelji Maje Bađikić, LJubiša i Draginja LJubić, kao i njena svekrva Mirjana Bađikić, koji su potvrdili njene tvrdnje da je u periodu od 7. do 9. avgusta, kada se dogodio ovaj četvorostruki masakr, boravila u roditeljskom domu u Dupljanu gde je pomagala da se pripremi i proslavi porodična slava.

LJubiša LJubić (50), otac optužene Maje potvrdio je da je njegova ćerka nakratko 8. avgusta otišla u Jabukovac kako bi preuzela novac koji joj je suprug poslao iz inostranstva. On je ponovio i priču da je u tom periodu sa Majom bio i u kupovini u Negotinu.

Naredno ročište zakazano je za 24. februar. Tada će biti saslušani još neki svedoci, ali i sudski veštaci koji su analizirali opuške pronađene na mestu zločina.

SVEDOKA DOVODE IZ ZATVORA

Na narednom ročištu bi trebalo da bude saslušan Z. C., koji je trenutno na izdržavanju kazne u Nišu. Od njega se očekuje da objasni šta je rekao ocu osumnjičene Maje Bađikić, koji mu je navodno dao novac da do suđenja ne dođe, dok LJubiša LJubić tvrdi da je od svedoka saznao da je protiv njegove ćerke "skovana zavera".

ZAVRŠNA REČ

Sudija Višeg suda u Zaječaru naložio je advokatima optuženih da za 24. februar pripreme i završne reči, ukoliko tog dana ne bude zahteva za novim svedočenjima ili dodatnim veštačenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare