ZLOČIN U JABUKOVCU JOŠ UVEK BEZ KAZNE: Dve godine od ubistva Raje Kazimirovića, njegove majke, sestre i sestričine - selo pamti sve

S. M. JOVANOVIĆ / V. ĐORĐEVIĆ

09. 08. 2021. u 09:14

BEŽIVOTNA tela Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53) pronađena su na imanju u selu Jabukovac kod Negotina pre dve godine.

ЗЛОЧИН У ЈАБУКОВЦУ ЈОШ УВЕК БЕЗ КАЗНЕ: Две године од убиства Раје Казимировића, његове мајке, сестре и сестричине - село памти све

Foto S. M. Jovanović

Sumnja se da su oni ubijeni dva dana ranije, a za ovaj zločin optuženi su Davor Pernić (36) iz Jabukovca i Maja Bađikić (27) iz Dupljana.

U porti hrama u centru sela, tek poneko je spreman da bilo šta prozbori.

- Pamtimo sve, ali život ide dalje - ponavljaju Jabukovčani na svako od pitanja o tome šta se promenilo od trenutka kada su u zaseoku Velja Vratna ubijene njihove komšije.

- Šta se priča? Ništa se ne priča. Prošlo je vreme, ljudi su počeli da brinu o sebi. Da li je Raja imao para ili nije, njegovo je. Bio je štedljiv i radan, domaćin. Pričalo se svašta, pa se više ne priča ništa - odmahuje rukom jedan od meštana.

Na mesnom groblju dva drvena krsta za majku i sina, Dragicu i Raju. Na betonskoj ploči sveže cveće i upaljene sveće.

- Tuga je to. Ni spomenik još nemaju, a niko za taj zločin još uvek nije kažnjen. Mi dođemo, zapalimo sveće, promenimo cveće - kažu rođaci koje zatičemo na groblju.

Jabukovčani nevoljno pričaju o zločinu po kojem su, iako vredni domaćini i složni u svim akcijama koje sprovode na uređenju sela, postali "poznati".

- Šta da vam kažemo? Evo skoro sretosmo Maju sa mužem u selu, dve godine nije dolazio.

Žrtve Dragica Kazimirović, Raja Kazimirović, Ljubinka Oprikić i Dragana Jozeljić, Foto arhiva

Davor je u pritvoru, još se ništa ne zna, a njih nema pa nema - dodaje jedna Jabukovčanka.

Istragu u ovom slučaju obeležile su brojne kontroverze. Od one da je Pernić prvo priznao četvorostruki zločin, pa se predomislio i označio Maju kao saučesnicu, do pronalaska dokaza sa njenim DNK profilom, posle skoro pola godine od ubistva i činjenice da je optužnica više puta vraćana na doradu.

- Viši sud u Negotinu doneo je rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Pernića i Bađikićeve na koje oni imaju pravo žalbe - saznajemo u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu.

Optužena Maja Bađikić, Foto arhiva

Po okončanju procedure oko eventualne žalbe očekuje se da suđenje za zločin koji je šokirao Srbiju konačno bude zakazano.

Za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu najpre je bio osumnjičen samo Pernić, koji je kao motiv naveo želju da pomogne svojoj ljubavnici i obezbedi joj novac za navodnu transplantaciju materice, jer je tobože bila teško bolesna. Posle mesec dana promenio je iskaz i rekao da mu je ona pomagala u zločinu. Bađikićeva je, međutim, priznala vezu, tvrdeći da joj je Pernić pretio, ali ne i da ima bilo kakve veze sa zločinom.

Zapušteno

IMANjE Kazimirovića prekrilo je nabujalo rastinje. Jabuka pored kuće ispred koje su ubijene Dragica, Ljubinka i Dragana povila se od roda i potpuno je zaklonila. Desetak građevina, ambara, šupa, staja prete da se sruše. U dvorištu više nema njegovih traktora i poljoprivrednih mašina, a nekadašnji Rajin automobil potpuno je zarastao u korov i šiblje.

Optužen Davor Pernić,Foto arhiva

KORISTOLjUBLjE

RAJA je važio za skromnog i povučenog čoveka, koji je do penzije radio kao pekar u nekadašnjem negotinskom "Žitomlinu", a od rane mladosti se bavio i poljoprivredom.

Porodica se ničim nije isticala. Iako je Pernić nakon ubistva priznao da je u kući pronašao oko 500 evra, tek kasnije je Rajin sin Nenad pronašao u podrumu i predao policiji torbu sa oko 10.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!