I KUSOVAC DAJE ISKAZ: Slučaj "falsifikovanih zenitista" Nemci prosledili srpskom pravosuđu, biće saslušani i Sava Šaronjić i Nenad Stojić

S. J. MATIĆ

25. 11. 2021. u 09:37

SLUČAJ "falsifikovanih slika zenitista", koji je pre pet godina protiv poznatog srpskog kustosa Nikole Kusovca i kolekcionara Save Šaronjića i Nenada Stojića pokrenulo tužilaštvo iz Minhena, Nemci su prosledili Srbiji. Prvo tužilaštvo u Beogradu preuzelo je krivično gonjenje i, kako saznajemo, osumnjičeni će biti saslušani u februaru.

И КУСОВАЦ ДАЈЕ ИСКАЗ: Случај фалсификованих зенитиста Немци проследили српском правосуђу, биће саслушани и Сава Шароњић и Ненад Стојић

Nikola Kusovac / Arhiva

Kako nam je rečeno, njih trojica se terete da su kao saizvršioci počinili krivično delo prevare, tako što su doveli u zabludu akcionarsku kuću iz Minhena "Ziska i Laher" da su umetničke slike, koje su im predali za aukciju - originali. Prema prosleđenoj nemačkoj optužnici, Šaronjić je toj kući uz posredovanje i pomoć Stojića predao 31 delo iz doba zenitista, među kojima je najviše slika slikara Mihaila Petrova, a Kusovac je dao potvrdu i mišljenje da je reč o originalima. Oni se sumnjiče da su sve to uradili po prethodnom dogovoru.

Dva dana pre aukcije, u decembru 2016. godine, nemačka policija je ušla u aukcijsku kuću i odnela sve te slike. Njihov nadležni institut je uradio hemijsku analizu pigmenata boje i veštačenjem je utvrđeno da su u pitanju falsifikati.

Nemci su pre tri godine formirali tim tužilaca da istražuje slučaj sumnjajući da su trojica Srba deo organizovane kriminalne grupe iz Hrvatske, Austrije i Nemačke, koja se bavi prodajom falsifikovanih umetnina, ali očigledno nisu našli nikakvu potvrdu za tu tezu, pa su predmet zenitista prosledili Srbiji.

Prema našem zakonu, za krivično delo za koje se Kusovac, Šaronjić i Stojić sumnjiče, zaprećena je kazna od dve do deset godina zatvora.

Branilac Stojića i Šaronjića, advokat Veselin Cerović, kaže nam da ustupanje predmeta znači da tužilaštvo u Minhenu ceni srpsko pravosuđe i veruje da će sprovesti pravedan postupak:

- Očigledno su prihvatili naš prigovor na nalaz veštačenja i činjenicu koju je odbrana isticala da samo veštačenje ne može biti jedini i isključivi dokaz da su izvršili prevaru. Tim pre što se radi o srpskim slikarima i baza podataka za zenitiste je u Beogradu, a ne u Nemačkoj. Stojić i Šaronjić nisu imali nikakav umišljaj da nekoga prevare. Oni su ta dela predali Laheru na osnovu mišljenja Nikole Kusovca, koji je jedini pozvan i registrovan da daje mišljenja za Petrova i ostale "zenitiste". Verujem da ćemo dokazati njihovu nevinost.

DOBILI DOZVOLU ZA IZVOZ

ADVOKAT Veselin Cerović nam kaže da je njegovim klijentima Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao izvoznu dozvolu za slike:

- Oni po proceduri moraju da provere da li se radi o nacionalnom blagu i da li se može izvesti iz zemlje. Dok ne izdaju dozvolu, dela stoju u Zavodu i oni imaju obavezu da utvrde autentičnost. U to vreme zakon je bio jasan da oni mogu dati potvrdu da se izvezu samo autentična dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)