MIKA ZOVE BERČEKA I BJELU ZA SVEDOKE: Zastupnici devojaka tvrde da Aleksićeva odbrana želi da odugovlači postupak

S. J. MATIĆ

28. 10. 2021. u 20:38

REDITELJ i vlasnik dramskog studija "Stvar srca" Miroslav Mika Aleksić, koji je optužen za silovanja i nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica, negirao je krivicu na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu. Kako je odbrana iznela nove dokazne predloge, ročište je odloženo za 15. novembar, da bi punomoćnici i tužilac do tada mogli da izvrše uvid i da se izjasne u vezi sa njima.

МИКА ЗОВЕ БЕРЧЕКА И БЈЕЛУ ЗА СВЕДОКЕ: Заступници девојака тврде да Алексићева одбрана жели да одуговлачи поступак

Foto: P.Milošević

Kako nam je rekao Aleksićev branilac Zoran Jakovljević, predložili su mnogo dokaza i svedoka, a među kojima su i glumci Aleksandar Berček, Goran Sultanović, Dubravka Mijatović, Dragan Bjelogrlić, Vuk Kostić, Nikola Đuričko, Nikola Kojo...

- Tu su još i ugledni profesori, doktori nauka, doktori medicine, koji su bili u Aleksićevom studiju. Za svakog od njih smo detaljno obrazložili na koje okolnosti i zbog čega treba da budu saslušani - kazao nam je Jakovljević. - Drago nam je što je pripremno ročište, ipak, održano, jer postupajući tužilac ima koronu, a drugi koji je došao je tražio da se odloži. Mi smo bili protiv, jer želimo da suđenje konačno počne.

Inače, kad je dolazio u Palatu pravde zajedno sa Aleksićem, Jakovljević je dva puta uzviknuo novinarima: "Pobeđujemo!"

Pripremno ročište je bilo prekinuto na pola sata kako bi predsedavajući sudija Zoran Božović doneo odluku o svom izuzeću. Punomoćnik oštećenih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić i još dveju devojaka Jugoslav Tintor zatražio je od Božovića da se samoizuzme, jer je ranije bio član Krivičnog vantrepresnog veća koje je odlučivalo o pritvoru za Aleksića. Tintor smatra da to može biti razlog da se jednog dana presuda obori.

- Za mene je vest dana da se sudija Zoran Božović nije samoizuzeo iz predmeta, iako je svestan činjenice da je odlučivao u ovom predmetu, i to ga u smislu sudske prakse i odluke Vrhovnog kasacionog suda čini procesno problematičnim da vodi ovaj postupak - kazao je posle ročišta Tintor. - Za mene je iznenađujuća ta njegova odluka i to otvara pitanje da li će svi dokazi na kraju potencijalno biti osporeni. Sad od samog početka imamo određeni procesni problem, koji može da eskalira u nekom momentu. To što je branilac rekao da oni neće osporavati dokazni postupak polazeći od tih argumenata nama ništa ne znači, jer sama mogućnost za to i da sudija ne prepoznaje razlog da se samoizuzme, svestan manjkavosti, deluje za nas zabrinjvajuće i izaziva određenu dozu podozrenja.

Tintor je kazao da je sudija Božović rekao da neće da se samoizuzme i da želi da sudi ovaj predmet:

- Meni nije jasno zašto neko posebno želi da sudi ovaj predmet, nama je potpuno svejedno koji će sudija da sudi, ali ne može onaj koji je učestvovao u donošenju prethodnih odluka, ne zbog oštećenih ili optuženog, već da bi postupak bio zakonit.

Punomoćnik jedne oštećene devojke Borivoje Borović kazao je da su oni osporili da se određeni svedoci, koje je predložila odbrana, ispituju na razne okolnosti koje bi trebale da budu u korist okrivljenog Aleksića, jer se radi o svedocima koji su se listom pojavljivali na televiziji.

- Oni su sugerisali kako da se vodi postupak, ometali istragu, komentarisali dokaze, nosili fotografije i sad neki treba, kao nepristrasni, da svedoče u sudnici - kaže Borović. - Predložili smo da se svi svedoci neposredno ispitaju na glavnom pretresu, da se pozovu veštaci neuropsihijatri i psiholozi i za oštećene i za okrivljenog. Odbrana je zatrpala dokazima sud da bi se odugovlačio postupak. Dovoljan je bio jedan svedok na jednu okolnost, a ne 15 glumaca ili režisera na okolnost kako je Mika Aleksić sprovodio te časove glume. Sud će neke predloge prihvatiti, nadam se da će veći deo odbiti.

ZAMKA

Tintor kaže da je u istrazi saslušano oko 30 svedoka i tužilaštva i odbrane, da sad branilac predlaže 50-60 svedoka. On smatra da to govori da se procesna prava zloupotrebljavaju od strane odbrane kako bi se postupak prolongirao što duže, ali da veruje da sud neće upasti u zamku i da će prepoznati koje dokaze ima smisla izvoditi.

NEDOPUSTIV PRITISAK NA SUD

Aleksićev branilac kaže da su se na pripremnom ročištu suočili sa apsurdnom situacijom - da su punomoćnici zabrinuti da li će Aleksić imati nepristrasno suđenje, pa žele da promene sudiju.

- Mi nismo stavili primedbu na sastav sudskog veća - kaže Jakovljević. - Ovo što rade punomoćnici je licemerno i predstavlja ozbiljan pritisak na rad suda, posebno što punomoćnici nemaju pravo da traže izuzeće, već samo tužilac i branioci. Oni konstantno apeluju na ubrzanje postupka, a s druge strane pokušavaju da ga odugovlače, jer su i ranije znali ko sudi i mogli su da traže izuzeće i pre pripremnog ročišta. Ali, i ranije sam im obećao da ću da ih "zgromim" u sudnici.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)