MAJA ADROVAC TRAŽI ODŠTETU OD PET MILIONA? Posle pravosnažne oslobađajuće presude u slučaju "Beko" čeka se konačna odluka o naknadi

J. D. LjUTIĆ

27. 07. 2021. u 21:46

MAJA Adrovac, koja je svojevremeno bila osumnjičena, odnosno optužena za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka, za šta je pravosnažno oslobođena, preko svojih advokata podnela je Ministarstvu pravde Srbije zahtev za isplatu odštete, ekskluzivno saznaju "Novosti".

МАЈА АДРОВАЦ ТРАЖИ ОДШТЕТУ ОД ПЕТ МИЛИОНА? После правоснажне ослобађајуће пресуде у случају Беко чека се коначна одлука о накнади

Foto N. Fifić

Ona u takozvanom mirnom postupku traži da joj država zbog nezakonitog hapšenja, pritvora u kojem je bila 11 meseci, od čega devet u Centralnom zatvoru, a dva u kućnom uz nanogvicu, kao i svega neprijatnog što je doživela tokom sudskog postupka, koji je vođen od 2014. - isplati višemilionsku sumu. Advokati Maje Adrovac ne žele da preciziraju o kojoj je tačno sumi reč, ali kako nezvanično saznajemo, radi se o skoro pet miliona dinara.

Kao "Novosti" saznaju, međutim, država nije spremna da joj isplati toliki novac. Ponuđeno joj je, navodno, samo oko 1,7 miliona dinara.

Advokat Dalibor Katančević, jedan od branilaca Maje Adrovac u slučaju "Beko", objašnjava:

- Moja klijentkinja je čak dva puta oslobođena optužbi. Tu odluku konačno je potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu i ona je pravosnažno oslobođena. Upravo zbog toga ima pravo na nadoknadu štete koju su ona, njena porodica i deca trpeli više od pet godina. Mnogo toga ružnog joj se dogodilo, počev od hapšenja, vremena provedenog u pritvoru, maltretiranja, ucena, pritisaka... Zato, kako Zakon i nalaže, ima pravo da naplati štetu koja joj je naneta, iako sve ono što je prošla nikada ne može i neće zaboraviti i nikakav novac mir ne može nadomestiti.

Advokat kaže da Adrovčeva i njeni branioci još nisu "prelomili" da li će, eventualno, prihvatiti ponudu koja je dobijena od Ministarstva pravde. Možda hoće, a možda će pravdu, ipak, potražiti preko nadležnog suda, kroz parnicu.

Za pokušaj ubistva Beka, u novembru 2014. ispred njegove kuće na Senjaku, osuđen je Aleksandar Zdravković. On je drugom po redu prvostepenom presudom dobio devet godina zatvora, dok je prethodno bio osuđen na deceniju robije. Do pravosnažnosti sudske odluke nalazi se u kućnom pritvoru.

Sa druge strane, za Maju Adrovac, sud u dva navrata nije imao dovoljno dokaza da je počinila delo za koje je nadležno tužilaštvo teretilo. To je, uostalom, u obrazloženju njene oslobađajuće presude i rečeno.

- I pored toga što je u toku postupka nesporno utvrđeno da je bila u kontaktu sa spornim čaurama, da se poznaje sa Zdravkovićem, kao s prijateljem svog supruga, Ivana, po oceni Apelacionog suda, nijedan drugi dokaz izveden tokom ovog krivičnog postupka ne potkrepljuje navode optužnice - stoji u odluci Apelacionog suda. - Dakle, nema dokaza da je Adrovčeva pomogla Zdravkoviću, odnosno da mu je municiju stavila na raspolaganje.

Ni oštećeni, svedok u ovom postupku, biznismen Milan Beko, na prvom, kao i na ponovljenom suđenju, nijednog trenutka Maju Adrovac nije prepoznao kao svog napadača.

SUPRUG IZDRŽAVA KAZNU

IVAN Adrovac, suprug Maje Adrovac, nalazi se u Švajcarskoj, gde izdržava kaznu od 14 godina zatvora zbog više počinjenih razbojništava. U slučaju "Beko", više puta je pominjan na suđenjima, ali nijednom se, zvanično nije pominjao kao mogući osumnjičeni za umešanost u pokušaju atentata. Istina, sud je tokom postupka želeo da on bude saslušan kao svedok, makar i putem video-linka, na šta čak ni Maja nije imala primedbu, ali švajcarske vlasti to nisu dopustile, sa obrazloženjem da nisu ispunjeni svi uslovi za ovako nešto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri