NATAŠA (35) U TIMU SA ŠKALJARCIMA? Među osumnjičenima za likvidacije na Krfu i u Atini 2020. i jedna Novosađanka (FOTO)

Z. USKOKOVIĆ-N. BIJELIĆ

29. 02. 2024. u 20:42

JEDINA žena među desetak pripadnika organizovane kriminalne grupe, koja se sumnjiči za brutalne likvidacije počinjene u Grčkoj 2020. godine, Novosađanka Nataša Dedić (35), boravila je u Atini kada su ubijeni "škaljarci" Igor Dedović, Stevan Stamatović, a njegova supruga Mileva Stamatović teško ranjena.

НАТАША (35) У ТИМУ СА ШКАЉАРЦИМА? Међу осумњиченима за ликвидације на Крфу и у Атини 2020. и једна Новосађанка (ФОТО)

Foto: N. Fifić/Tanjug

 Ona je, prema krivičnoj prijavi, iznajmila vozila za ubice, a istovremeno je pratila i nadgledala žrtve.

U ovom trenutku u rukama srpske policije i Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (JTOK) je desetoro osumnječih, od kojih dvojica čekaju na izručenje iz Španije. Reč je o Milinku Brašnjoviću (42), uhapšenom u Alikanteu i Marku Stankoviću Jaguaru (46), koji je sinoć lociran u okolini Barselone i priveden.

Njima je određen ekstradicioni pritvor i čekaju da budu izručeni Srbiji. Oni, kao i ostalih osmoro našli su se iza rešetaka u velikoj akciji kodnog imena "Vertikala", koju su izveli pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP SBPOK) MUP Srbije i JTOK, u saradnji sa policijama Republike Srpske, Grčke, Španije, Europola i Eurodžasta.

U prostorijama JTOK ispitani su Dušan Jovanović Giba (32), Dragan Tomić, zvani Vojnik (60), Vladimir Vojnović (33), Slobodan Vujačić (38), Vladimir Mandić (45) i Rade Stojićević (61). U Grčkoj je uhapšen Abaz Rabin (44) i protiv njega će se istraga najverovatnije voditi tamo.

Na krivičnoj prijavi je ukupno 18 imena, a kao vođe organizovane kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je izvršila surove egzekucije, označeni su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. U bekstvu su Ratko Živković, Milovan Zdravković zvani Teg i još nekoliko osoba. Deo njih je u pritvorima i zatvorima u Crnoj Gori i Srbiji.

Ova kriminalna grupa tereti se da je organizovala i izvršila ubistva u atinskom restoranu 19. januara 2020. kada su usmrćeni Dedović i Stamatović, kao i egzekuciju 23. jula ispred jedne vile na ostrvu Krf u kojoj su likvidirani Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić.

Kao vođe ove kriminalne grupe označeni su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk

JTOK tereti Brašnjovića da je sa Ljubomirom Lainovićem, za koga se veruje da je u međuvremenu takođe ubijen (spominju se dve lokacije - Kosovo i Metohija i Crna Gora), direktni izvršilac zločina u Atini. Žrtve, Dedović i Stamatović, prema obaveštajnim podacima regionalnih službi bezbednosti, važili su za visokorangirane pripadnike "škaljarskog klana".

Foto: MUP

Ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović

- Organizator ovog zločina je, kako se sumnja, Veljko Belivuk, koji je najverovatnije nalog dobio od Zvicera - objašnjava naš sagovornik. - I on sam je boravio u Atini, sa svojim saradnicima, u pokušaju da lociraju i pronađu Dedovića i Stamatovića. Kada je uspeo da dođe do informacije o njihovom kretanju, "hvalio" se kako je uspeo da "pronađe iglu u plastu sena". Ubice su, posle zločina, pobegle na motoru. Ubijeni su naočigled svojih supruga i dece.

Vrlo brzo, međutim, krenula je priča da je jedan od dvojice direktnih izvršilaca i sam ubijen. Reč je o Lainoviću za koga se tvrdilo da mnogo priča i da je spreman da ubija za obe strane koje su u ratu, u zavisnosti ko više plati. Takođe, bio je nezadovoljan isplaćenom cifrom za krvav posao - 250.000 evra. Očekivao je obećanih pola miliona evra.

Postoje dve verzije njegove smrti. U prvoj - on je ubijen na KiM, a zločin je izvršio Albanac. Telo mrtvog Lainovića je fotografisano a slike su "šerovane" preko zaštićene skaj-aplikacije. Nedavno se, međutim, pojavila druga verzija, po kojoj je mladi Novosađanin likvidiran u Crnoj Gori. Navodno, istraga se vodi protiv Radoja Živkovića (u zatvoru u Istanbulu zbg sumnje da je učestvovao u ubistvu Jovice Vukotića), Ratka Živkovića, Milana Vujotića i Zdravka Perunovića.

Foto: Privatna arhiva

Alan Kožar

Tvrdi se da je ubistvo Lainovića naručio Alan Kožar, i za to platio 400.000 evra, i to kao osvetu za ubistvo Dedovića i Stamatovića. Kao direktni izvršilac označen je Perunović.

Iz prikupljene dokumentacije istražitelji su zaključili da je Lainović ubijen 21. juna 2020. godine, i to najmanje jednim hicem u blizini kuće osumnjičenog Ratka Živkovića u naselju Spuž. Kožar, koji je ubijen samo mesec kasnije, organizovao je u Beogradu primopredaju novca za ubistvo Lainovića.

U Grčkoj je uhapšen Abaz Rabin (44) i protiv njega će se istraga najverovatnije voditi tamo

Iz skaj-prepiske proizilazi i da nije samo Kožar želeo smrt Lainovića. I pripadnici "kavačkog klana", kojem je pripadao ovaj Novosađanin, planirali su njegovo ubistvo nakon što je do njih stigla informacija da on navodno negoduje zbog odnosa koji prema njemu imaju jedan od vođa kriminalne grupe Radoje Zvicer i Radoje Živković. Lainović je, navodno, bio nezadovoljan i novčanim iznosom koji je dobio za ubistvo Dedovića i Stamatovića, ali pretio je i da će ih sve odati ako bude uhapšen.

Prema dostupnim informacijama, ubistvo na Krfu je organizovao Šarić, i to preko Belivuka i Dušana Jovanovića Gibe, koji se tereti da je i direktni izvršilac. U tužilačkim spisima se navodi i da je za zločine u Atini i na Krfu isplaćeno dva milina evra. Najviše para izdvojio je Zvicer, i to milion, Šarić 750.000 i Nikola Spasojević 250.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024