U ŠPANIJI "PAO" SRPSKI DRŽAVLJANIN: Mirza Mašović uhapšen po zahtevu švedskih vlasti zbog trgovine drogom (VIDEO)

J.D.Lj.

29. 11. 2023. u 22:25

MIRZA Mašović (41), srpski državljanin, poreklom iz Novog Pazara, priveden je u luksuznoj vili u blizini Barselone, pošto je Švedska za njim izdala Evropski nalog za hapšenje zbog sumnje da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koja je trgovala drogom i učestvovala u ratu suprotstavljenih klanova.

У ШПАНИЈИ ПАО СРПСКИ ДРЖАВЉАНИН: Мирза Машовић ухапшен по захтеву шведских власти због трговине дрогом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub/ Narcodiario

Kako prenose španski mediji, katalonska policija saopštila je i zvanično da je hapšenje izvedeno u njegovoj luksuznoj vili.

- Mirza Mašović za kojim je Švedska duže vreme tragala je lociran i agenti policije iz te države doputovali su u Barselonu kako bi učestvovali u pretresu njegove luksuzne vile. Pre nego što su agenti upali unutra, policija je opkolila kuću, a zatim im je u ruke "pao" i osumnjičeni Mašović - prenose španski mediji.

U ovoj velikoj policijskoj akciji, prilikom hapšenja osumnjičenog i pretresom njegove vile, zaplenjeno je više hard diskova i drugih uređaja za skladištenje podataka, nekoliko mobilnih telefona, ali i dosta gotovine. Reč je o i 6.500 evra u gotovini, mada se sumnja da Mašović poseduje mnogo više "keša".

On je prebačen u pritvor, u kojem će čekati ekstradiciju Švedskoj.

PORODIČNI BIZNIS?

Švercom narkotika, uglavnom heroina i kokaina, bavi se, kako tvrde švedski istražitelji, cela familija Mašović.

Nailova sestra Rabinja Đerlek (54) uhapšena je 2008. na graničnom prelazu kod Priboja. U njenom zatamnjenom BMW-u policijski pas nanjušio je skrivenih pet kilograma heroina, a carinici su pronašli i 330.000 evra. U automobilu je bila sa suprugom Alijom(57), a oboje imaju srpsko državljanstvo.

Švedska policija sumnja da se Mašovići, kad stvari "zaguste", skrivaju u rodnom Novom Pazaru. Nakon višemesečnih "odmora" ilegalno prelaze granicu i vraćaju se ponovo na sever Evrope.

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz istrage, ovaj novopazarac dugo godina živeo je u Malmeu. Tamo je, navodno, zajedno sa bratom Mirtezom, držao luksuzni restoran u Lundu, koji je bio na meti bombaša 2008. godine.

Godinu dana kasnije, njegov mlađi brat Mirtez ubijen je hicima iz pištolja u Malmeu, dok je bio za volanom svog automobila. Kamere sa obližnjeg lokala usnimila je kako jedan mladić prilazi crnom "Volvou", koji se zaustavio na raskrsnici. Uperio je pištolj u vozača, izvukao ga iz vozila, pretukao i ispraznio celi šaržer iz svoje 9-milimetarske Crvene zastave u njega. Uskočio je potom u žrtvin "Volvo" i pobegao.

Tako je sa 11 hitaca u grudi, vrat i glavu, u centru Malmea, likvidiran Mirtez Mašović, jedan od dvojice sinova, navodnog švedskog narkobosa Naila Mašovića, zvanog "strašni Nail". On, nezvanično, poseduje brojne i nekretnine u Srbiji, kao i dve firme u Novom Pazaru.

"Strašni Nail", prema poacima švedske policije, godinama vodi srpski narkoklan M-falange, dok albanska porodica Kupa diriguje suparničkim klanom K-falange. Mašovići su poreklom iz Pazara, a Kupe iz Preševa.

Nakon toga počeo je krvavi rat dvaju klanova čiji su vojnici poreklom Srbi, Albanci, Hrvati, ali i Iranci, Kinezi i Arapi.Policija je više puta intervenisala, no kad je ubijen Mirtez, stvari su izmakle kontroli.

Nakon Mirtezovog ubistva, u znak osvete ubijen je Melvur Kupa, jedan od vođa K-falange. Izrešetan je u šoping centru pred zapanjenim prolaznicima, a organizaciju preuzima Valdet Vali Kupa, njegov mlađi, 22-godišnji brat.

- Tako su u septembru 2009. Kupe pokušale likvidirati Mirzu Mišovića, koji je dan ranije, izašao iz zatvora, ali su s dva hica pogodili njegovog prijatelja Nermina K. Na Mirzu je nepoznati napadač pucao iz "uzija" dok se vozio autom niz ulicu, ali ga je promašio. Mirza je pucajući, s ranjenim Nerminom na suvozačkom sedištu, dodao gas i pobegao.

SUĐENjE

Mirtezov ubica Mohamed Amin Abedi (24) nižerangirani je vojnik K-falange, osuđivan ranije. Uhapšen je 2009., nakon godinu dana bekstva zbog ubistva Mašovića. Prvo ročište na sudu, na Dan zaljubljenih, izgledalo je kao cirkus. Zgradu suda opkolili su naoružani specijalci, a članovi oba zaraćena klana, u velikom broju, došli su na pretres.

Mogućnost napada na Abedija bila je velika, pa je smešten iza neprobojnog stakla, vidno uplašen, izneo odbranu. Mirza i Nail sedeli su uz tužioca, pet metara udaljeni od Abedija. U jednom trenu Mirza je i pokušao nasrnuti na bratovog ubicu, ali ga je zaustavila sudski straža.

Abedi je osuđen je na 15 godina zatvora za Mirzetovu likvidaciju i naredne godine trebalo bi da izađe iz zatvora.

Policija je deo klanova razbila operacijom "Targa" kada su uhvatili i osudili deo članova. Oni koji su ostali na slobodi, preuzeli su biznis i navodno, pokušavaju voditi normalan život.

Ipak Mirza, sklon razmetanju i trošenju novca, jednom je uhapšen u svom narandžastom "Lambordžiniju" jer je provocirao policijsku patrolu turirajući pred njima. Onda je 2010. ranjen u Malmeu, a napadač nije pronađen.

On se potom preselio u Kataloniju. Neki strani mediji pisali su da je, navodno, povezan sa nekim likvidacijama koje su usledile u Malmeu posle ubistva njegovog mlađeg brata i da je baš on naručio krvnu osvetu.

Međutim on sada, kako tvrde švedske vlasti, nije uhapšen zbog tih sumnjivih ubistava, već zbog sumnje da je organizovao šverc droge iz Španije u Srbiju i Crnu Goru. Švedska je već zatražila od Nacionalnog suda Španije da ga izruči i on bi mogao da bude ekstradiran već narednih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu