KAN IMA DOZVOLU ZA NOŠENJE ORUŽJA? Istraga u Crnoj Gori nakon privođenja Marka LJubiše

S. ĐOKIĆ

03. 02. 2023. u 08:40

BUDVANIN Marko Ljubiša (54), poznatiji kao Kan, koji u policijskim evidencijama važi za vođu budvanske kriminalne grupe, koja, kako se tvrdi, usko sarađuje sa "škaljarskim klanom", kako nezvanično saznajemo, ima dozvolu za nošenje oružja. Ona je izdata u decembru 2020. i važi do 2030. godine.

КАН ИМА ДОЗВОЛУ ЗА НОШЕЊЕ ОРУЖЈА? Истрага у Црној Гори након привођења Марка Љубише

Marko Ljubiša, Foto Privatna arhiva

To je "Novostima" potvrdilo više sagovornika, ali ističu da je pitanje kako ju je dobio, jer se ne radi o falsifikovanoj ispravi, kako se to negde moglo očekivati, budući da je reč o bezbednosno interesantnoj osobi. Ovaj Budvanin, priveden je pre dve večeri, nakon što su ga u jednom lokalu pretresli policajci, koji su tom prilikom kod njega pronašli pištolj češku "zbrojevku" sa 17 metaka. Dobro obavešteni izvori tvrde da je Kan i tokom pretresa rekao da poseduje dozvolu za nošenje oružja, ali je nadležno tužilaštvo ipak donelo odluku da on bude zadržan zbog sumnje da je počinio krivično delo "neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Odakle Kanu dozvola za oružje, odgovor se, najverovatnije nalazi u slučaju koje je crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo formiralo u avgustu 2021. godine. Lisice na ruke tada su stavljene načelniku budvanske Područne jedinice MUP Goranu Boreti i službeniku Borisu Bojoviću, zbog sumnje da su izdavali dozvole za držanje oružja bezbednosno interesantnim licima i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Bojović i Boreta su u to vreme bili načelnik i službenik Odeljenja za upravne poslove, u čijoj je nadležnosti izdavanje ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola, pasoša, oružnih listova i potvrdi o prijavi boravišta i prebivališta. Pored toga, Boreta je u rodbinskim vezama sa Budvaninom Sašom Boretom, nepravosnažno osuđenim na 30 godina zatvora zbog ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića, a koji je blizak sa Kanom.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva juče nismo dobili odgovor na pitanje dokle se stiglo sa istragom protiv Borete i Bojovića, a povodom privođenja Marka Ljubiše iz crnogorske policije nije bilo zvaničnog saopštenja.

SUMNjE NAKON HAPŠENjA

NAKON hapšenja Bojovića i Borete, upravo se Kan spominjao kao jedna u nizu bezbednosno interesantnih osoba kojima su izdavali dozvole za nošenje oružja i pored toga što nije prolazio bezbednosnu procenu. Osim za Kana, spekulisalo se da je na isti način dozvolu za oružje dobio njegov kum Goran Slovinić, ali i Ognjen Kažanegra, koji takođe važe za bezbednosno interesantne osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri