POGINULE VOJKA I LJUBICA: Svi detalji nesreće minibusa sa penzionerskom ekskurzijom kod brane Stubo - Rovni blizu Valjeva

B. P.

17. 10. 2022. u 07:00

KADA se minibus prevrnuo u blizini brane i jezera Stubo-Rovni, kod Valjeva, juče oko 10 časova, dve žene su poginule a 15 je povređeno.

ПОГИНУЛЕ ВОЈКА И ЉУБИЦА: Сви детаљи несреће минибуса са пензионерском екскурзијом код бране Стубо - Ровни близу Ваљева

Foto: B. Puzović

Minibus valjevske registracije, koji je, nezvanično saznajemo, prevozio uglavnom penzionere iz Osečine na jednodnevni izlet, iznenada je nekontrolisano krenuo nizbrdo, probio zaštitnu ogradu lokalne saobraćajnice, survao se niz više od 50 metara dugačku strmu padinu i prevrnuo se nekoliko puta.

Nezvanično, minibus se u trenutku saobraćajne nesreće nalazio u blizini brane, kod kućice dežurnog radnika na regionalnoj hidroakumulaciji "Stubo-Rovni". Vozač je, navodno, izašao da dežurnog radnika pita može li minibus da pređe preko brane, na suprotnu stranu i onda je vozilo krenulo nizbrdo, lokalnim putem. Vozač je, saznajemo nezvanično, aktivirao ručnu kočnicu, koja je iz nekog razloga otkazala...

- Sve se vrlo brzo odigralo, odjednom smo krenuli nizbrdo, minibus je dobio ubrzanje, nekontrolisano se kretao, probio bankinu i počelo je prevrtanje, uz stravičnu buku, lomljavu, zapomaganje, tumbanje - svedoče putnici.

- Kad se minibus zaustavio na dnu padine, ostao je na boku, pa smo morali da izlazimo kroz prozore... Ubrzo su stigli vatrogasci i nekoliko ekipa Hitne pomoći iz Valjeva, koji su nam pomogli da izađemo. Svi, koliko nas je bilo u minibusu smo pretrpeli teže ili lakše povrede. Umesto da nosimo uspomene sa izleta, doživeli smo strahote, a jedna od putnica je, nažalost, izgubila život...

Foto: Novosti

Povređeni su odmah prebačeni u Urgentni centar Opšte bolnice Valjevo, gde im je ukazana lekarska pomoć i obavljena neophodna medicinska ispitivanja, da bi se utvrdio stepen povreda. Prema prvim informacijama, putnici iz minibusa zadobili su prelome, uganuća, posekotine, kontuzije.

Kako je za "Novosti" svedočila penzionerka iz Osečine koja se nalazila u minibusu, nesreća koju su doživeli bila je kao "grom iz vedrog neba ".

- Svi smo bili raspoloženi, kada smo u nedeljno sunčano jutro krenuli na izlet, u obilazak čuvenih valjevskih manastira - pričala je ova ženna.

- Prvo smo bili u manastiru Jovanja, a zatim se zaputili u Lelić, a da se ne bismo vraćali u Valjevo, putovali zaobilazno i da bismo dobili na vremenu, išli smo do brane Rovni.

Odatle postoji prečica za manastir Lelić, i kada je vozač izašao da pita čuvara brane kuda može da se prođe, odjednom je minibus krenuo u rikverc. Svi smo se prevrtali po minibusu, stvari su se razletele, vrištali smo iz sveg glasa, bilo je stravično. Izgubila sam svest, verovatno od udarca glavom u sedište, a kad sam došla sebi, minibus je već bio na dnu kosine, na boku, stakla su razbijena, svi su jaukali, dozivali u pomoć...

Foto: Novosti

POGINULE VOJKA I LjUBICA

U prevrtanju minibusa valjevskog prevoznika "Alko turs", poginula je na licu mesta Vojka Jovanović (63) iz sela Osladića, dok je Ljubica M. preminula u Valjevskoj bolnici. U teškom zdravstvenom stanju je dvoje putnika zbog više ozbiljnih preloma i povreda.

Većina povređenih je nakon ukazane lekarske pomoći u Urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo puštena na kućno lečenje. Da bi se utvrdilo zbog čega je minibus krenuo unazad, naložen je vanredni tehnički pregled minibusa, a vozač će biti saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, koje vodi istragu o ovoj saobraćajnoj nesreći.

SERIJA PREVRTANjA AUTOBUSA

AUTOBUS u kojem je bilo 48 putnika, većinom deca, članovi jednog batajničkog ansambla, sleteo je početkom avgusta sa puta, vraćajući se iz Bugarske. Do nesreće je došlo na auto-putu "Trakija", kod Stare Zagore, kada je autobus sleteo u jarak. Na svu sreću u nesreći niko nije nastradao, a nekoliko putnika zadobilo je povrede.

Samo nedelju dana kasnije, na auto-putu kod sela Lipovica, blizu Leskovca, prevrnuo se još jedan autobus, somborskih tablica, sa srpskim turistima, koji su se vraćali sa letovanja u Grčkoj. Tom prilikom nastradala je jedna žena, dok je 16 putnika, među kojima su bila i deca, primljeno u bolnicu sa teškim i lakim povredama. Do nesreće je došlo kada se vozilo prevrnulo, pošto je prethodno sletelo sa puta.

UHAPŠEN VOZAČ

Uhapšen je Ž. M. (63) iz Osečine, osumnjičen da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva određeno mu je zadržavanje do 48 časova. Tereti se da je juče izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je izašao iz minibusa "iveko dejli" u kom je prevozio 18 putnika, nakon čega je došlo do prevrtanja vozila niz strmu liticu. Uz krivičnu prijavu biće priveden tužiocu, saopštila je Policijska uprava u Valjevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)