UBISTVO, PODMETANJE BOMBE, "NAMEŠTANJE" JOKSOVIĆA: Evo za šta sve Tužilaštvo sumnjiči Šarića i njegovu kriminalnu grupu

Novosti online

15. 04. 2022. u 19:57

TUŽILAŠTVO za organizovni kriminal je na osnovu krivične prijave MUP RS, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon sprovednog predistražnog postupka i prikupljenih dokaza donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osoba.

УБИСТВО, ПОДМЕТАЊЕ БОМБЕ, НАМЕШТАЊЕ ЈОКСОВИЋА: Ево за шта све Тужилаштво сумњичи Шарића и његову криминалну групу

Foto: D. Milovanović/Tanjug/Jadranka Ilić

Istraga se sprovodi protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića, Bojana S, Danila O, Aleksandra B, Nikole S, Danila S, Milutina R, Duška, Stefana A, Marka V. i Uroša R.

Darko Šarić se na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom postupku sumnjiči da je u periodu od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine organizovao kriminalnu grupu u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike.

Ubistvo Milana Milovca

- Ona je sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine opojne droge kokain, njen transtport do Evrope radi dalje prodaje a sve u cilju sticanja finansijske koristi vršeći krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i da se preko pripadnika ove kriminalne grupe u Južnoj Americi i drugih lica, likvidira više osoba koje bi pokušale da osujete ostvarenje kontakata pripadnika njegove kriminalne grupe sa dobavljačima opojne droge iz Južne Amerike, te je organizovao i naložio izvršenje krivičnog dela, ubistvo Milana Milovca - piše u saopštenju Tužilaštva.

Takođe, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Republici Srbiji, preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih lica pred Višim sudom u Beogradu, Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pranje novca, usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

Diskreditacija svedoka saradnika Nebojše Joksovića

- Pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića kako bi se u javnosti prikazalo da je svedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, a što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika - navodi se u saopštenju.

Advokat Lazarević radio za Šarića

Advokat Darka Šarića, kao i Veljka Belivuka, Dejan Lazarević osumnjičen je da je dogovarao sa Šarićem postavljanje ekplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića.

Foto: M. Anđela

Advokat Lazrević

- Osumnjičenom Dejanu Lazarevićuu se stavlja na teret da je kao branilac osumnjičenog Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY, sa osumnjičenim Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ovea kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik - saopštava Tužilaštvo.

- Osumnjičeni se po nalogu osumnjičenog Šarića, sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom M, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića, što je prenosio osumnjiečnom Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Dušku M. davao novčane poklone - navodi se u saopštenju.

Obezbedili stanove za skrivanje

- Osumnjičeni Bojan S, Nikola S, Danilo O, Stefan A, Aleksandar B, Marko V. i Uroš R, su postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini oštećenog Gorana Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela - saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Foto: P.Milošević

Zamenik načelnika SKOP-UKP usmeravao istragu u pogrešnom pravcu

- Osumnjičeni Milutin, kao službeno lice, zamenik načelnika SKOP-UKP u MUP iskorišćavanjem svoj službenog ovlašćenja nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti preduzimao je radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe. Ovo je radio kako bi se izbegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša R. (Mišića) ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, juče je, u opsežnoj akciji MUP uz Darka Šarića, koji je bio u kućnom pritvoru, uhapšeno tridesetak osoba. Uhapšeni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Određeno im je zadržavanje do 48 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri