UZIMALI 5.000 EVRA ZA USLOVNI OTPUST? Privedeni upravnik niškog zatvora Dejan Panić, vaspitač Snežana M. i bivši osuđenik Hidajet J.

J. ĆOSIN

22. 12. 2021. u 21:45

DEJAN Panić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda Niš, kao i vaspitač u KPZ Snežana M. i bivši osuđenik Hidajet J. uhapšeni su u sredu zbog sumnje da su primali mito u iznosu od 5.000 evra od zatvorenika kako bi im obezbedili pozitivno mišljenje o vladanju u vezi sa uslovnim otpustom. Krivična prijava zbog davanja mita biće podneta protiv Darka I., osuđenika u KPZ Niš.

УЗИМАЛИ 5.000 ЕВРА ЗА УСЛОВНИ ОТПУСТ? Приведени управник нишког затвора Дејан Панић, васпитач Снежана М.  и бивши осуђеник Хидајет Ј.

Dejan Panić

Panić i još dvoje osumnjičenih su privedeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, posle višemesečnog predistražnog postupka.

- Sumnja se da su oni kao organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe u toku ove godine izvršili krivično delo primanje mita - saopšteno je iz Tužilaštva.

Kako se sumnja, oni su pronalazili osuđenike koji izdržavaju kaznu u KPZ Niš i koji su ispunili zakonski uslov za podnošenje zahteva za uslovni otpust, a koji su spremni da daju 5.000 evra kako bi se sačinio izveštaj, na osnovu kojeg bi nadležni u KPZ Niš dali pozitivno mišljenje o njihovom vladanju, što je jedan od uslova za dobijanja prevremenog otpusta. Prema nezvaničnim informacijama, uhvaćeni su kada je Hidajet J. platio za pozitivno mišljenje o vladanju Darka I.

- Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal - navodi se u saopštenju i dodaje da su tokom dana pripadnici MUP pretresali stanove i objekte, koje koriste osumnjičeni.

Kako ističu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ukoliko se utvrdi i dokaže krivično delo, odgovorni će snositi posledice.

- Ko je počinio krivično delo treba da odgovara ako se to i dokaže. Niko ne može da bude iznad zakona i u interesu nam je da se do kraja ispita uloga svakog pojedinca, jer sistem izvršenja krivičnih sankcija čine ljudi koji odgovorno rade posao - kažu, za "Novosti", iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Upravnik KPZ Niš Dejan Panić, na rukovodećoj poziciji niškog zatvora nalazi se od 2017. godine, a prethodno je radio i u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu. On je na mesto načelnika nasledio Aleksandra Grbovića. Prethodno, Panić je bio na mestu zamenika upravnika u KPZ, dok je u ovoj ustanovi više od tri godine radio kao načelnik Službe za obezbeđenje.

Poznat je po brojnim humanitarnim akcijama koje je organizovao zajedno sa osuđenicima niškog zatvora. U Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu radio je 12 godina, pisali su lokalni mediji ranije.

ODBIJAJU ZAHTEV ZBOG LOŠEG MIŠLjENjA

PREMA Zakonu, odluku o uslovnom otpustu donosi nadležni sud, ali je od velike važnosti za to da li će neko izaći iz zatvora pre isteka kazne, pozitivno mišljenje KPZ. Ono se daje, ukoliko su nadležni u zatvoru utvrdili da je uspela resocijalizacija, da je zatvorenik svestan posledica dela zbog kojeg se našao iza rešetaka, da se pokajao. Ukoliko je mišljenje negativno, zahtev se odbija. To se radi u slučajevima kada je osuđenik tokom boravka u zatvoru kršio kućni red ili disciplinski kažnjavan. U oba slučaja, mišljenje se daje na osnovu poverljivih parametara.

HIDAJET BIO OSUĐEN NA 10 GODINA

KAKO saznajemo, Hidajet J. je 2009. bio osuđen na 10 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima. Tužilaštvo je tvrdilo da su drogu krijumčarili na području Niša, Kraljeva, Raške, Velike Plane i Novog Pazara.

Na navodnu vezu između Hidajeta i uprave niškog zatvora upozoravao je i osuđenik R. H., koji je pisao srpskim organima, ali i nevladinim organizacijama, sudu u Strazburu i OEBS-u, navodeći da Hidajet zahvaljujući svojim vezama štiti narko-dilere koji kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!