NOVI DETALJI POTRAGE ZA TROJICOM ZLOČINACA: Saslušanje privedenih danas u Višem i Osnovnom tužilaštvu

Lj. P. - Z. U.

07. 09. 2021. u 07:00

POLICIJA je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom identifikovala tri osobe, za koje se sumnja da su nalogodavac i dvojica direktnih izvršilaca ubistva Uroša Stefanovića (27) i ranjavanja Gorana Kovačevića Goranca (47) u Novom Sadu.

НОВИ ДЕТАЉИ ПОТРАГЕ ЗА ТРОЈИЦОМ ЗЛОЧИНАЦА: Саслушање приведених данас у Вишем и Основном тужилаштву

Foto I Mitić/Youtube/Creative MMA/N. Karlić

Za njima je raspisana potraga, a još tri osobe, od 13 privedenih tokom vikenda, zadržane su zbog drugih krivičnih dela.

Trojica osumnjičenih će, kako je juče saopšteno iz novosadskog Višeg javnog tužilaštva, kada budu uhvaćena, biti privedena i saslušana zbog sumnje da su počinili teško ubistvo, za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotna robija.

Dok se traga za egzekutorima i sklapa mozaik prošlonedeljnog krvavog zločina, na Gradskom groblju u Novom Sadu juče je sahranjen Uroš Stefanović. Na večni počinak, ovog mladog čoveka, koji je iza sebe ostavio suprugu i dete, ispratili su njegovi najmiliji, rodbina i prijatelji.

Stefanović je nastradao kada je, kako saznajemo, bukvalno izleteo i goloruk stao ispred Kovačevića, čiji je telohranitelj bio. Potom je krenuo na napadače, koji su mu pucali direktno u glavu. Kovačević je ranjen u levu podlakticu i posle ukazane medicinske pomoći u Urgentnom centru je pušten na kućno lečenje.

Rafali su odjeknuli u trenutku kada su Stefanović i Kovačević išli prema dvorištu zgrade, u kojoj Goranac koristio garaže za svoja kola. Veruje se da su ubica i njegov saučesnik, koji su bili u automobilu "pežo partner" (pikap), prethodno pratili ovu dvojicu, i kada su oni ušli u dvorište, kolima su krenuli za njima i odmah zapucali.

Prema nezvaničnim saznanjima, Stefanović i Kovačević, koji se nekoliko dana ranije vratio sa letovanja u inostranstvu, prethodno su viđeni u jednom kafiću u kraju odakle su se uputili prema garaži. Prema saznanjima iz istrage, oni su praćeni duže vreme, a auto iz kog je počinjen zločin namenski je kupljen nekoliko meseci ranije u Inđiji.

"Pežo" je pronađen nedugo posle zločina, u blizini kanala Dunav - Tisa - Dunav, a tokom uviđaja u njemu su izolovani brojni biološki, pa čak i tragovi krvi. Na osnovu svih tih dokaza forenzičari su uz pomoć stručnjaka uspeli da izoluju DNK profile i tako identifikuju dvojicu direktnih izvršilaca, a posredno i nalogodavca. Sumnja se da je prava meta bio Kovačević.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da su se, u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Novi Sad, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, SAJ i Žandarmerije, a u okviru predistražnog postupka, preduzimale različite radnje u skladu sa zakonom, kako bi se rasvetlio krvavi događaj.

- Pretreseno je više objekata, a saslušano nekoliko osoba na okolnost njihovog saznanja, dok je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odobrilo zadržavanje za pojedine od njih zbog sumnje da su izvršili krivična dela iz nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva - navodi se, pored ostalog, u saopštenju.

Oglasio se i MUP Srbije, koji je naveo da je posle teškog ubistva sprovedena akcija na teritoriji Novog Sada i da je uhapšeno 13 osoba, među kojima je, kako saznajemo, i jedna žena, a pominju se i bivši i sadašnji funkcioneri FK Vojvodina. Zaplenjeni su narkotici, oružje, municija, osam vozila, kao i 50.000 evra. Imena privedenih do zaključenja ovog broja nisu saopštena, kao ni to za koja se krivična dela sumnjiče. Neki od njih bi, posle policijskog zadržavanja, danas trebalo da budu privedeni na saslušanje u Više i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, policijsko zadržavanje do 48 sati određeno je osobama koje se odranije dovode u vezu sa krivičnim delima počinjenima u Novom Sadu i Vojvodini. Pojedini su nedavno i hapšeni, a neki su u više navrata bili na meti nepoznatih ubica. Na njihovu sreću, svi ti pokušaji likvidacija prošli su bez većih posledica, iako su izazvali uznemirenje javnosti, jer je reč o podmetanju eksploziva.

POSTUPAK PROTIV KOVAČEVIĆA

PROTIV Gorana Kovačevića se u novosadskom Višem sudu trenutno vodi sudski postupak za pokušaj otmice Gorana Cvijetića iz Budisave, maja 2017. godine. Pored njega, na optuženičkoj klupi su i Dalibor Bogdanović Boća, Nenad Stević, Božidar Bosnić i Vladica Rakić.

Na početku suđenja petorica optuženih su se izjasnila da se ne osećaju krivim, tvrdeći da su Cvijetićevo "građansko hapšenje" izveli kako bi ga predali policiji. Oni su sumnjali da je Cvijetić umešan u ubistvo Stevićeve devojke Teodore Kaćanski novembra 2016. godine, kao i u ranjavanje Nika Uskokovića januara 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto