NA BRODOVIMA Rečne flotile u toku je specijalistička obuka vojnika roda rečnih jedinica koji su služenje vojnog roka započeli u decembru prošle godine.

Komentari (3)

Bravo

08.02.2023. 09:32

Nama je preostala jedino Rečna Ratna Flotila.Imaju oni svoju ulogu, ali su im manevarske sposobnosti ograničene rečnim tokovima i kanalima, prelazak ispod mostova, zakloni od i oko nasipa, raznih rastinja oko reka, sprudova i zatona, vodostaj, brane i ustave, itd. Drugo,svo intendantsko i snabdevanje gorivom, municijom je isto kritična tačka, jer se znaju lokacije, gde mogu pristati. Njihovi sistemi za delovanje su isto ograničeni konfiguracijom terena.Tačno se zna gde mogu delovati. Nije im lako, ni komandantima. Prevashodno im je zadatak da brane pontone, za prelazak jedinica i to po dubini, ne neposredno pored pontona.Nažalost, laka su meta u današnjoj eri satelitskog izviđanja i vođenih krstarećih raketa, dronova. Njima je preko potrebna podrška ostalih vidova vojske.Lako ih je osmatrati, posle , kad prođu, neprijateljske diverzantske snage lakim čamcima se prebacuju u pozadinu, postave plutajuće mine i pri povratku, BUM! Obzirom koje znanje treba da imaju, da bi savladali obuku, ja im iskreno čestitam!

masni

08.02.2023. 12:58

@Bravo - Vidim ja da ti nisi prisao recnoj flotili. Recna flotila se sastoji od restoran broda, (Kozara) ako nije otisla u staro zeljezo,koju smo dobili kao reparaciju od nemaca za drugi rat a njima je u drugom ratu sluzila kao bordel, 4 minolovca (sluze da detektuju mine), od koga su tri praistorijska, jedan malo savremeniji. Sabac nekakav radni brod, i 4 ili 5 ovi camaca. I to ti je recna flotila u Srbiji. Nije namenjna nikakvoj borbi, samo deminiranju recnog toka. Cela kasarna je podredjena tim minolovcima.... koliko se secam oznaka RML 332,333,335 i 341.

Ivan GM032

09.02.2023. 11:17

То може да буде корисна ствар ако се за то добија неко звање које може да се примени у цивилству ,као нпр.заоповедник речног брода или нешто слично.Као што су раније из војске излазили возачи и багеристи тако да не би било лоше да војници који служе у флотили могу да се запосле на броду и тако зарађују за живот али под неком страном заставом пошто у Србији то нема перспективу нажалост.