NA BRODOVIMA PROVODE TRI ČETVRTINE VOJNOG ROKA: Kako izgleda obuka vojnika roda rečnih jedinica (FOTO)

Novosti onlajn

07. 02. 2023. u 18:30

NA BRODOVIMA Rečne flotile u toku je specijalistička obuka vojnika roda rečnih jedinica koji su služenje vojnog roka započeli u decembru prošle godine.

НА БРОДОВИМА ПРОВОДЕ ТРИ ЧЕТВРТИНЕ ВОЈНОГ РОКА: Како изгледа обука војника рода речних јединица (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojnici su u ovu jedinicu raspoređeni nakon uspešno završenog individualnog obučavanja u centrima Komande za obuku, i sada se na rečnim višenamenskim i desantnim brodovima osposobljavaju za dužnosti brodaraca i brodskih artiljeraca.

U ovoj fazi, obuka se realizuje na sidrištu sa ciljem osposobljavanja vojnika za pravilnu upotrebu palubnih uređaja i formacijskih sredstava za borbenu otpornost broda, izvođenje palubarskih radova i rukovanje i održavanje brodskog naoružanja. U nastavku sledi obuka u plovidbi i realizacija gađanja iz brodskog naoružanja, čime se zaokružuje proces osposobljavanja za realizaciju kolektivnih zadataka u operacijama u zahvatu plovnih puteva.

Vojnici roda rečnih jedinica na brodovima provode tri četvrtine vojnog roka, kako bi se prilagodili na specifične brodske uslove i savladali složene sadržaje obuke. Izuzetno su motivisani i veliki broj njih je već izrazio želju da po završetku vojnog roka stupi u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije na službi u Rečnoj flotili.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)