VELIČANSTVENA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA: Narodni muzej predstavio monumentalno delo "Krunisanje cara Dušana" (FOTO)

Novosti online

11. 02. 2022. u 14:02

NARODNI muzej u Beogradu predstavio je monumentalno delo Paje Jovanovića "Krunisanje cara Dušana" poznato i pod nazivom "Proglašenje Dušanovog zakonika".

ВЕЛИЧАНСТВЕНА СЛИКА ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА: Народни музеј представио монументално дело Крунисање цара Душана (ФОТО)

Foto: Tanjug

Kompozicija veličine preko dvadeset kvadratnih metara sa temom koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, naslikana je kao porudžbina Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Na dugotrajnost restauratorskog procesa uticale su pre svega dimenzije slike, od 390 x 589 cm, ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile.

BONUS VIDEO - ON JE NAPRAVIO SAVREMENI SRPSKI JEZIK: Pre 158 godina umro je Vuk Karadžić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)