PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE: Najhrabriji vernici obeležili jedan od najvećih hrišćanskih praznika (FOTO)

Novosti online

19. 01. 2022. u 16:32

ŠIROM Srbije danas je na Bogojavljenje organizovano plivanje za Časni krst.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ ШИРОМ СРБИЈЕ: Најхрабрији верници обележили један од највећих хришћанских празника (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen u spomen Hristovog krštenja. Na ovaj praznik pliva se za Časni krst. Svi kreću u isto vreme i ko prvi stigne do Časnog krsta on je pobednik.

Manifestacija je održana širom Srbije, a plivalo se od Begeja do jezera Gazivode

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara.  U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!