OD VOZILA ODUSTALO 25 TAKSISTA: U strahu da neće moći da vraćaju pozajmice povukli zahteve za državne subvencije

S. B. MILOŠEVIĆ

26. 02. 2021. u 13:10

ZAHTEVE za dobijanje subvencija za nova vozila do sada je povuklo 25 taksista iz cele Srbije.

ОД ВОЗИЛА ОДУСТАЛО 25 ТАКСИСТА: У страху да неће моћи да враћају позајмице повукли захтеве за државне субвенције

Foto N. Skenderija

Za bespovratna sredstva od države prijavilo se više od 2.300 taksi preduzetnika, od kojih je 600 do sada dobilo sredstva. Među njima ima onih koji su tek naručili vozila, ali i onih koji već rade sa novim automobilima na beogradskim ulicama.

Kako objašnjava Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore, ima onih koji su zbog pandemije korone, padom prometa, ali i zbog nelegalne konkurencije uplašeni da kredit neće moći da vraćaju.

- To je mali broj ljudi koji ne shvataju da po ceni polovnog vozila koje bi kupili mogu da dobiju novo i koji ne razumeju da taksi prevozu slede promene kojima će morati da se prilagode - navodi Vukojević za "Novosti".

- A kupovina novih vozila je korak ka reorganizaciji. Preporučujem kolegama da uzmu subvencije, ako žele ozbiljno da se bave taksi prevozom, jer samo tako možemo da se borimo sa nelegalnom konkurencijom.

MOGUĆA PROMENA FAKTURE

KO je subvencije dobio, vozilo mora da vozi tri godine i ne može u tom periodu da ga proda. Oni koji su predali zahteve za dobijanje subvencija za vozilo po ceni od 24.000 evra, pa preračunaju da taj novac neće moći da otplaćuju, mogu da promene fakturu vozila, odnosno cenu, bez odustajanja od zahteva za subvencijama. Ove godine bespovratnu pomoć za kupovinu novih vozila trebalo bi da dobije 2.300 taksi preduzetnika.

Da bi dobili bespovratnu pomoć za kupovinu novih vozila u iznosu od 8.000 evra, taksisti moraju da kupe vozilo čija cena ne sme biti niža od 13.000 evra, sa motorima evro šest ili hibridnih i električnih vozila, uz učešće taksista od 15 odsto. Za Aleksandra Bjelića, iz Saveza auto taksi udruženja Srbije SATUS, računica je jasna.

- Ako se odluče za kupovinu vozila od 13.000 evra, učešće je 2.000 evra, koje će dobiti prodajom auta koji već voze. Mesečna rata za preostali iznos od 3.000 evra na pet godina je 50 evra. Na to dodate kasko osiguranje za vozilo 25.000 dinara. nema tu potrebe za strahom!

Apelujem na taksiste da u skladu sa svojim mogućnostima uzimaju subvencije, da prodajom sadašnjeg automobila dođu do učešća i da kredit otplaćuju novcem koji bi inače davali za održavanje starog vozila - navodi Bjelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a