BROJNI PROJEKTI SNAŽE TRŽIŠTE NEKRETNINA ŠIROM SRBIJE: Niš brzo raste

G. V.

18. 03. 2024. u 14:12

MEĐUNARODNA izložba Ekspo 2027, ali i drugi infrastrukturni projekti koji su najavljeni širom zemlje, dovešće do toga da tržište nekretnina nastavi da raste. Procvat u ovoj oblasti je zabeležen u poslednje dve godine, a osim prestonice, gde će se i održati čuveni sajam, veliki potencijal za dalji rast imaju lokacije poput Pančeva, Novog Sada i Niša.

БРОЈНИ ПРОЈЕКТИ СНАЖЕ ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА ШИРОМ СРБИЈЕ: Ниш брзо расте

Foto J. Ćosin

Kako se navodi u analizi jednog specijalizovanog portala za nekretnine, Ekspo 2027 dovešće do popularizacije beogradske opštine Surčin. Tamo se očekuje građevinski bum, ne samo zbog podizanja izložbenog prostora i hotela, već i zbog gradnje logističkih kapaciteta i skladišta, kao i stambenih objekata. Sa najavom infrastrukturnih poduhvata, i druga naselja postala su privlačnija i investitorima i kupcima. Obe strane u tome vide mogućnost da cene kvadrata ubuduće porastu i potencijal za svoju zaradu.

- U vrhu liste destinacija koje imaju potencijal za rast su beogradsko naselje Mirijevo, Pančevo zbog blizine prestonici, ali i veliki gradovi poput Novog Sada i Niša. Oni će postati prava čvorišta za biznis i stanovanje, zbog najavljene izgradnje nekoliko auto-puteva i brzih saobraćajnica - kaže Aleksandra Mihajlović sa pomenutog portala. - Trenutno oglašena cena stambenog kvadrata u Pančevu u starogradnji, u proseku iznosi 1.350 evra, a cena kvadrata u novogradnji 1.600 evra.

Kada je reč o Novom Sadu, za kvadrat u starogradnji treba izdvojiti od 1.700 do 2.800 evra, dok se u Nišu, raspon cena kreće od 1.220 do 1.900 evra za kvadrat. Upravo ovaj grad na jugu naše zemlje doživljava vrhunac kada je reč o novogradnji i u stopu prati trendove prestonice i Novog Sada.

- To što se gradi brza pruga i što je dobro povezan sa drugim gradovima, Niš stavlja na cenu i on je sve zanimljiviji za ulaganje - napominje naša sagovornica. - Cene kvadrata su vrlo slične onim od prošle godine, osim u u onim zgradama koje su u završnoj fazi izgradnje. Tu je malo skočila vrednost. Takođe, od perioda virusa korona novogradnja je skočila za 50 odsto u odnosu na vreme pre pandemije.

Sad prodaju i parking na dan

NOVI Sad približio se Beogradu kada je reč o izdavanju i prodaji nekretnina. Zbog Univerziteta, popularan je među studentima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zato što se mnogo gradi u poslednje vreme, veliki problem predstavlja parking. Tako je nedavno na jednom portalu za oglašavanje osvanula ponuda izdavanja parkinga - na dan! Inače, omiljeni deo grada za stanovanje je naselje Liman, zbog blizine šetališta i fakulteta.

Niš je već čvorište u kojem se spajaju istočni i južni krak Koridora 10, ka Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, a u toku je i izgradnja novog koridora ka Prištini, koji je dobio naziv "Auto-put mira". Leskovac i Vranje takođe su perspektivni za dugoročna ulaganja.

Kako se navodi u pomenutoj analizi, nove fabrike, pruge i koridori, koji će nastati zahvaljujući kapitalnim investicijama, povećaće tražnju za stambenim prostorom i podići cene stanova. Više kamatne stope mogu smanjiti tražnju za kupovinom nekretnina na kredit, i potencijalno usporiti rast tržišta.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)