OD 1. MARTA JEDINSTVENO TRŽIŠTE: Ministar Jovanović o Otvorenom Balkanu i planu „Skok u budućnost - Srbija 2027“

Novosti online

23. 01. 2024. u 11:56

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio za Dnevnik RTS-a da će od 1. marta startovati jedinstveno tržište, što znači da će radnici iz Albanije, Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju i rade bez ikakvih administrativnih i drugih prepreka za te građane i njihove poslodavce, kao i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu ili radnu dozvolu. Isto važi i za građane Srbije kada odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju.

ОД 1. МАРТА ЈЕДИНСТВЕНО ТРЖИШТЕ: Министар Јовановић о Отвореном Балкану и плану „Скок у будућност - Србија 2027“

Foto: Ministarstvo

„Ideja je da imamo jedinstven digitalni sistem i da građani mogu sve da urade preko svog mobilnog telefona i preko interneta. Svako ko ima nalog na portalu eUprava moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj identifikacioni broj i odmah aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobro je što smo ulagali u elektronsku upravu i digitalizaciju. Zapravo, slobodan pristup tržištu rada će biti samo prva elektronska usluga koja će biti omogućena državljanima ove tri zemlje. Očekujemo da će svaka zemlja početi da razvija i neke dodatne elektronske usluge za državljane drugih zemalja“, rekao je Jovanović.

On je istakao da će prvi put ove tri države napraviti jedinstvenu bazu svih građana i svih slobodnih radnih mesta. Nacionalna služba za zapošljavanje je sastavni deo tog velikog sistema i na nacionalnim portalima će biti oglašena slobodna radna mesta i svako će moći da aplicira i bez ikakvih dodatnih administrativnih teškoća, kao da je građanin te zemlje, dođe i počne da radi.

Ministar Jovanović je u Dnevniku naglasio da je plan „Skok u budućnost - Srbija 2027“ otvoren za sve koji žele da učestvuju, za sve mlade i one koji žele da se vrate iz dijaspore i pomognu u realizaciji ovog velikog projekta.

„Srbija ima dobre osnove, razvijenu infrastrukturu, pre svega prepoznat Državni data centar u Kragujevcu koji je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Mi smo 2021. godine kupili prvi superračunar i kapacitete tog računara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbija 2027. U narednom periodu moramo značajno da širimo kapacitete Državnog data centra i već imamo spremne projekte za proširenje dodatnih modula i dodatnih blokova, kao i nove investicije u dodatne superračunare, kako je najavila i predsednica Vlade Ana Brnabić“, naglasio je ministar Jovanović i dodao da će se u narednim godinama raditi na proširenju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, kao i da počinje izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i Inovacionog distrikta u Kragujevcu.

Jovanović je istakao da će Ložionica postati biser Beograda, centar okupljanja mladih inovatora, mladih naučnika, spoj sa jedne strane nauke, tehnologije i digitalizacije, ali i spoj umetnosti i kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost