POČELA OBUKA ZA KORISNIKE PRVOG JAVNOG POZIVA PROJEKTA KONKURENTNE POLJOPRIVREDE SRBIJE: Poljoprivrednicima dogodine 100 miliona evra

G. V.

03. 12. 2023. u 14:18

ZA projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naredne godine opredeliće 100 miliona evra za poljoprivrednike.

ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА КОРИСНИКЕ ПРВОГ ЈАВНОГ ПОЗИВА ПРОЈЕКТА КОНКУРЕНТНЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: Пољопривредницима догодине 100 милиона евра

Foto Tanjug

Ovo je najavila resorna ministarka Jelena Tanasković, prisustvujući otvaranju programa obuke za korisnike Prvog javnog poziva pomenutog projekta, u Novom Sadu. Prema njenim rečima, sva povećanja iz ove godine važiće i u 2024. godini.

- Ako krenemo od stočara, mislim na povećanje po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, po litri mleka sa 15 na 19 dinara, krmače smo povećali sa 15.000 na 18.000 dinara. Ono što je izvesno, subvencije za koze, ovce, kokoške i pčele po košnici, dižemo u 2024. godini - rekla je Tanasković.

Prema rečima ministarke, 90 odsto sredstava poljoprivrednici potroše na mehanizaciju. Njihovo učešće je 10 odsto, budući da se iz kredita finansira 40 odsto sredstava, a 50 odsto je bespovratna subvencija, što je Ministarstvo tokom 2021. godine omogućilo sa Svetskom bankom.

- Od 372 ugovora na teritoriji Vojvodine, 303 su za traktore. Dobra stvar kod ovog projekta je što se ne završava kupovinom mehanizacije, već postoji i edukacija - kazala je Tanasković.

U Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju Republike Srbije, donete su izmene prema kojima je povećan iznos podsticaja za obradivu površinu sa 20 na 100 hektara. Od 1. januara, subvencije će biti namenjene onima koji obrađuju zemlju, a ne vlasnicima zemljišta, podsetila je ministarka.

Iz Ministarstva su najavili i reizdavanje kartica za gorivo, odnosno cenu od 129 dinara po litri goriva za poljoprivrednike, a biće ukinuta i naknada za odvodnjavanje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave