BEZ LJUBAVI NEMA USPEHA: Poljoprivrednici u Topoli otkrili tajnu šta čini dobrog domaćina u Srbiji (FOTO)

Novosti online

11. 11. 2023. u 22:45

U OKVIRU projekta „Najdomaćin 2023", koji se održava uz podršku Ministastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, prvi poljoprivredni karavan održan je u Topoli.

БЕЗ ЉУБАВИ НЕМА УСПЕХА: Пољопривредници у Тополи открили тајну шта чини доброг домаћина у Србији (ФОТО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Topola je zračila u duhu tradicije i domaćih proizvoda, a veliki broj poljoprirednih proizvođača iz ove opštine predstavio je svoje proizvode. Karavan u Topoli danas je posetila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

- Imala sam priliku da razgovaram sa poljoprivrednicima iz Topole tokom celog dana i ima mnogo lepih priča. Ideja je upravo da predstavimo te priče i da kažemo koliko su ljudi posvećeni poljoprivredi i da nije uzlud to što država radi jer je ozbiljan pomak napravljen u poljoprivredi - kazala je ona.

Lokalni poljoprivrednici otkrili su nam i šta čini dobrog domaćina: Gordana Glišić iz sela Šume kraj Topole, poznatija kao Goca-Jagodica, sa svojim suprugom proizvodi voće, pretežno jagode od kojih pravi sok, džem i slatko. Dala nam je savet šta onaj ko želi da započne proizvodnju na selu treba da uradi: "Ako imate puno ljubavi u sebi prema prirodi, ako volite to što radite, svaka grana poljoprivrede je dobra jer se tu vi pronalazite.

- Svoju ljubav prenosite na životinje, biljke i onda je uspeh zagarantovan - kaže Gordana.

 

Ilija Stanković, voćar iz Malog Požarevca kaže da je specifičnost njegovog gazdinstva to što imaju mušmule na površini od 15-ak ari, a planiraju i proširenje zasada.

- Pravimo i rakiju od mušmula i breskvi i planiramo da se razvijamo u toj preradi. Bez podrške porodice nema posla, mislim da bez toga nema dobrog domaćina. Popustljivost i sposobnost da se dobro organizujemo, da obradimo svih 6 hektara koliko imamo - kaže Ilija Stanković.

Zorana Novakovića, voćara iz Gornje Trnave zatekli smo pored štanda sa Rakijom prepunog pehara, a on kaže da je tajna dobre rakije ta da ne treba skupljati opale plodove nego da samo najbolji plod ide u rakiju.

- Želimo da pospešimo male proizvođače, domaćine koji se odgovorno ponašaju, koji žive od svog rada, a koji su spremni da uče nove tehnologije. Poljoprivreda je već sada u teškoj situaciji, a klima se menja i biće veliki pritisak na malim proizvođačima - rekao je Vladimir Crnojević sa Instituta Biosens, koji je jedan od članova žirija.

Topola je opština sa najviše registrovanih gazdinstava, što je potvrdio i Dragan Jovanović, predsednik privremenog organa opštine Topola.

- Trudićemo se da uz pomoć države i ministarstva ulažemo kako bi naši poljoprivrednici što lakše dolazili do svojih imanja. Nadam se da će najbolji da pobedi u izboru, a mi da ćemo imati što više vinarija, destilerija i poljoprivrednih proizvođača - istakao je on.

Karavan ima za cilj da kroz velike lokalne događaje predstavi ostvarene rezultate i snagu poljoprivrede u Srbiji. Posetioci će ovom prilikom moći da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, a i da se o aktuelnim temama konsultuju sa članovima žirija u izboru ali i drugim brojnim saradnicima izbora, kao što su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta ali i veliki i mali proizvođači.

Nakon karavana u Topoli, sledeći na člisti gradova je Šabac 18. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo