ARANŽMANI ZA DOČEK PLANULI: Srbija postaje sve popularnija turistička destinacija

E.B.Talijan

05. 12. 2023. u 16:45

ARANŽMANI za doček Nove godine širom Srbije su gotovo rasprodati, a u Vrnjačkoj Banji više nema slobodnih mesta. Prema podacima iz oktobra, od početka godine broj dolazaka turista je za oko devet odsto veći nego lane i iznosi oko 3,58 miliona. U Ministarstvu turizma očekuju da će ovo biti još jedna rekordna turistička godina.

АРАНЖМАНИ ЗА ДОЧЕК ПЛАНУЛИ: Србија постаје све популарнија туристичка дестинација

Foto: D. Milovanović

Kako u razgovoru za "Novosti" kaže državni sekretar ovog ministarstva Uroš Kandić, procenat popunjenosti smeštajnih kapaciteta za Novu godinu je veći od 80 odsto.

- U Vrnjačkoj Banji su, na primer, prodati svi aranžmani - navodi Kandić. - Tako da je već sada izvesno da će za praznike među stranim turistima najbrojniji biti Bugari kojih će biti više od 3.000. Na Kopaoniku je popunjenost hotelskih kapaciteta za Novu godinu između 80 i 90 odsto. Zanimljivo je da Beograd ima najave stranih gostiju koje ukazuju na visoku popunjenost hotela tokom celog januara, koji inače važi za mesec sa slabijim turističkim prometom.

On ističe da novogodišnji aranžmani u proseku u banjama traju od tri do pet dana, a na planinama pet. Kako dodaje, nije mali broj gostiju koji rezervišu smeštaj i na nedelju ili dve, a taj trend je posebno izražen na Kopaoniku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cene smeštaja su za godinu dana, odnosno u oktobru ove godine u odnosu na isti mesec lane povećane za 13,3 odsto. Prema rečima Kandića, u proteklih godinu dana je poskupelo pružanje većine usluga, pa je tako i kada je u pitanju smeštaj.

- Srbija nije izuzetak - ističe Kandić. - U svim zemljama su povećane cene ugostiteljskih usluga, i iskreno se nadam da će sa usporavanjem inflacije doći i do stabilizacije cena u ugostiteljstvu.

U prvih devet meseci ove godine, kako kaže, još je izraženiji trend povećanja broja stranih u odnosu na domaće goste.

- Ostvareno je 1,8 miliona stranih i 1,78 miliona dolazaka domaćih turista - navodi naš sagovornik. - Ukupno povećanje dolazaka u periodu od januara do oktobra je oko devet odsto, pri čemu su strani gosti u porastu za 22 odsto. Visoka dinamika rasta stranih gostiju je, kao što vidite, ostala prisutna tokom cele godine, pri čemu i devizni priliv beleži rast, tako da ne vidim razlog da ovo ne bude još jedna rekordna turistička godina.

Najbrojniji turisti ove godine su, kako navodi, iz regiona i sa udaljenih tržišta, odnosno iz Turske, Ruske Federacije, BiH, Nemačke, Rumunije, Severne Makedonije.

- Zanimljivo je da kineski turisti iz meseca u mesec beleže sve veći rast, pa ih je u oktobru bilo za 362 odsto više nego isti mesec prošle godine - kaže Kandić. - Kina je trenutno među deset najznačajnijih dolaznih tržišta za Srbiju, a po kriterijumu noćenja peto najveće tržište. Strani gosti ubedljivo najviše posećuju gradske centre, pre svega Beograd i Novi Sad, zatim Zlatibor, pa slede Subotica i Niš. Osim ovih destinacija, kineski turisti, na primer, u velikoj meri ove godine posećuju i Vrnjačku Banju, Kopaonik i Loznicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024