ZA MAĐARSKU NEMA ZIME: Gasa ima dovoljno zahvaljujući Rusiji

Novosti online

03. 10. 2023. u 09:33

MAĐARSKI šef diplomatije učestvovaće u takozvanoj "Ruskoj energetskoj nedelji" i tom prilikom će razgovarati o energetskoj saradnji sa zamenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom.

ЗА МАЂАРСКУ НЕМА ЗИМЕ: Гаса има довољно захваљујући Русији

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Mađarska je uspela da se uspešno pripremi za predstojeću hladnu sezonu zahvaljujući nastavku saradnje sa Ruskom Federacijom u energetskom sektoru, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 - Snabdevanje Mađarske energijom je stabilno jer smo uspeli da održimo saradnju zasnovanu na zdravom razumu. I moj kolega Sergej Lavrov me je uverio da će Rusija i ruske kompanije ispuniti svoje ugovorne obaveze koje su preuzele, odnosno da će isporučiti količine prirodnog gasa koje su navedene u ugovorima, naftu i nuklearno gorivo, a naše dosadašnje iskustvo se poklapa sa tom izjavom - kazao je Sijarto u intervjuu za "Mađar nemzet".

Prema njegovim rečima, Mađarska je "dobro pripremljena" za predstojeću zimsku sezonu. 

 - Popunjenost mađarskih skladišta gasom značajno premašuje evropski prosek, a stalno pristizanje ovog energenta će obezbediti snabdevanje zemlje tokom zime - precizirao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je ranije izjavio da će uskoro posetiti Moskvu. Kako je naveo, poseta je planirana za period od 11. do 13. oktobra, a razlog posete je učešće u takozvanoj Ruskoj energetskoj nedelji.

U Rusiji, Sijarto će razgovarati i sa zamenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom, a tema će biti energetska saradnja, za koju je mađarski diplomata rekao da je od izuzetne važnosti za Budimpeštu i njenu energetsku sigurnost. 

On je naveo da ne planira da sklapa nove ugovore sa Moskvom pošto postojeći dugoročni ugovori ostaju na snazi.

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!