KARTICE ĆE POBEDITI KEŠ KAD - POJEFTINE: Narodna banka Srbije neće dodatno ograničavati upotrebu gotovine

S. B.

10. 07. 2023. u 11:17

NARODNA banka Srbije ne namerava da dodatno ograničava ili na bilo koji način brani upotrebu gotovine. Centralna banka ovako je reagovala na pojedine analize i studije koje promovišu dalju borbu za bezgotinsko plaćanje.

КАРТИЦЕ ЋЕ ПОБЕДИТИ КЕШ КАД - ПОЈЕФТИНЕ: Народна банка Србије неће додатно ограничавати употребу готовине

Foto Z. Jovanović

Iz centralne banke navode da su protiv ograničenja i zabrana zato što smatraju da će se gotovinska plaćanja smanjiti onda kada ono bude jeftinije. Veruju da će se to desiti kada usluge platnih kartica internacionalnih kartičnih sistema i infrastruktura za njihovo prihvatanje na prodajnim mestima, kao što su POS uređaji, budu imali razumne troškove, prihvatljive za sve trgovce u našoj zemlji.

- U Srbiji su već propisana određena ograničenja gotovinskog poslovanja, koja su usklađena sa onima u Evropskoj uniji, a primenjuju se radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma - stoji u saopštenju NBS.

- Mimo tih ograničenja, veštačko ukidanje gotovinskih plaćanja značilo bi samo osiromašenje nacionalne ekonomije i korist isključivo pojedinih, najčešće internacionalnih privatnih kompanija. O destimulaciji upotrebe gotovine može se razmišljati isključivo tako da bezgotovinska plaćanja treba da budu isplativa i praktična za upotrebu kako bi zamenila gotovinu. Nijedan trgovac nije sklon da bez razloga odbije mušteriju koja želi da bezgotovinski plati i na taj način je izgubi. Većina tih trgovaca to radi isključivo zato što im je korišćenje bezgotovinskog platnog instrumenta neretko skupo, od uređaja, preko transakcije, do održavanja uređaja. Bezgotovinske metode plaćanja su poželjne, ali ne nametnute po svaku cenu, već sa troškovima koji ih čine prihvatljivim.

Narodna banka Srbije je reagovala na slične analize i početkom ove godine. Tada su demantovali podatke po kojima je Srija, po bezgotovinskom plaćanju, na začelju Evrope.

- Prema podacima koje NBS tromesečno dostavljaju banke i drugi pružaoci platnih usluga, ukupan broj kartica na početku 2023. godine iznosi 10.759.656 - istakla je tada NBS. - U poređenju s krajem 2016. godine, porast broja kartica iznosi 54,47 odsto. Ističemo i da platne kartice nisu jedini platni instrument kojim se može plaćati na fizičkim i internet prodajnim mestima. Uvođenjem sistema za instant plaćanja građanima i privredi omogućeno je da putem svojih aplikacija za mobilno bankarstvo iniciraju instant plaćanja kod domaćih trgovaca u fizičkim i virtuelnim prodavnicama.

Prednosti i mane

UTICAJEM prelaska na bezgotovinsko plaćanje bavila se i Fondacija za razvoj ekonomske nauke. Nalaz njihovog istraživanja je da, pored toga što utiče na smanjenje sive ekonomije i povećava efikasnost naplate poreza, prelazak na bezgotovinsku ekonomiju sa sobom donosi i nekoliko drugih prednosti. S druge strane, bezgotovinsko poslovanje povezano je sa većim rizikom od digitalnih prevara, povećanom opasnošću od sajber napada, većom zavisnošću od tehnologije, troškovima po osnovu naknada za plaćanje, kao i većim rizikom od finansijske isključenosti ugroženih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave